DRUŠTVO SLAJDER

NIKŠIĆANKA MILA CEROVIĆ NA STUDIJAMA U PORTUGALU: Ovdje udžbenici ne postoje

 

Nije mi bilo teško da se uklopim u mentalitet i kulturu naočigled ponosnih Portugalaca, ali vrlo gostoljubivih i prijatnih sugrađana, priča za MNE magazin Nikšićanka Mila Cerović.

Ona je na drugoj godini podgoričkog Fakulteta političkih nauka-Međunarodni odnosi, dobila stipendiju za nastavak studija na Porto Univerzutetu u Portugalu od GreenTech fondacije u korespondenciji sa Vigo Univerzitetom u Španiji.

– Stipendija je za moju treću godinu u trajanju od septembra 2016. do kraja školske 2017. godine –pojašnjava ona.

Milin prvi semestar u Portu je već završen. Komentarišući svoje ocjene na ovom prestižnom Univerziteu, ona kaže da su veoma pozitivne.

– Na početku je bilo prilično teško, jer iako sam polagala ispite na engleskom jeziku koji i nije baš omiljeni u portugalskom društvu, prepreke sa portugalskim jezikom su bile neizostavne. Jezičku barijeru sam vrlo brzo savladala i jezik se sasvim prirodno prihvata i uči uz sredinu – rekla je ona.

Kada je riječ o nastavi na fakultetu, Mila pojašnjava da se akcenat  stavlja na samoobrazovanje, čitanje i istraživanje. Udžbenici, kaže, ne postoje, a literatura je vrlo obimna sa mnogo dodatnih časopisa, članaka i novosti iz sfere međunarodnih odnosa.

-Jezici su, takođe, vrlo važni, zato su moj izbor, pored engleskog, portugalski i španski – ističe Mila.

Portugal je, prema njenim riječima, vrlo interesantna zemlja – sa bogatom istorijom, nekadašnja kolonijalna sila čiji je jezik četvrti u svijetu po zastupljenosti. Za Milu je priroda ova zemlje nestvarno lijepa, a u Portugalu i danas, kaže, možete vidjeti kaldrme i mostove netaknute vijekovima.

-Poslije Lisabona, Porto zauzima vodeće mjesto u populaciji i turizmu zemlje, a po ljepoti, ako mene pitate, neprevaziđno prvo mjesto. Nije na odmet reći da je upravo ovaj topli, okeanski grad zauzeo prvo mjesto najbolje evropske destinacije tri puta, uključujući i  2017.  godinu – rekla je ona.

Posebno joj se dopada to što su Portugalci jako veseli. Ona kaže da će uvijek naći razlog za slavlje i odmor.

– Što već ukazuje na jednu sličnost sa nama, pored strastvene ljubavi za fudbal i pivo. Mediteranski duh, svježi miris sa Atlanskog okeana i čašica nezaobilaznog ,,porto” vina će privući i najzahtjevnijeg gosta. Prostorne plaže, sunce, surferi, čuveni bakalau i fransezinja (tradicionalno jelo u Portu), moj omiljeni slatkiš – paštel nata, zatim ogromni parkovi, raskošni muzeji, muzičari opijeni ,,fadom” su razlog zašto ću se vraćati ovoj neodoljivoj zemlji – kaže ona.

Kada nema previše obaveza na fakultetu Mila voli da šeta Ribeirom, plažom pored okeana ili organizuje druženje sa prijateljima.

-Od Portugala je mnogo lakše obići sve zamišljene ,,must go” gradove Evrope, tako da kad god mogu iskoritim priliku da otputujem – kaže ona, uz osmijeh.

 Na profesionalnom planu Mila je, kako ističe, mnogo napredovala ,,iako tek na pola puta, jer je novi semestar na pragu”. Raduje se novim saznanjima i usavršavanju portugalskog jezika.

-Za sada ne razmišljam previše o planovima, trudim se da ispunim očekivanja i pokažem rezultate, jer nije se lako istaći među odabranima. Svakako, moja ljubav prema upoznavanju novih kultura i različitosti ne jenjava i eto razloga za razmišlajanje o nekoj zanimljivoj destinaciji za master studije, poput Portugala, što da ne?! – rekla je ona.

N.Đ.

 

 

One Response to NIKŠIĆANKA MILA CEROVIĆ NA STUDIJAMA U PORTUGALU: Ovdje udžbenici ne postoje

  1. Una donna

    17.02.2017 u 19:06

    Ponos Niksica, svaka cast ljepotice, blago tvojim roditeljima, kad imaju takvo blago.