ART PREPORUKA

ART: Novi album Pippa Corvina i Ángele Tröndle u prodaji od 20. januara

Foto: www.ilysom.com

Novi album Pippa Corvina ,,Getting Out of the Envelopes” biće objavljen i u prodaji od 20. januara. U pitanju je od proljeća očekivani projekat sa austrijskom pjevačicom i kompozitorkom Ángelom Tröndle.

– U januaru 2016, dok sam provodio jedno slobodno veče slušajući muziku na internetu otkrio sam veoma posebnu pjevačicu i kompozitorku. Nakon slušanja muzike Ángele Tröndle bio sam istinski dirnut intimnošću i jednostavnošću zvuka njenih pjesama. Nikada prije nisam imao prilike sresti Ángelu iako živimo i radimo u istoj zemlji. Nakon nekoliko razmijenjenih e-mailova sa njom i par sati provedenih sa njenim albumima brzo sam pronašao pjesmu koja me je natjerala da uradim poprilično neočekivanu stvar. ,,Conclusion in a Flat” je pjesma koju sam toliko puta preslušao prije nego što sam krenuo snimati neplanirani aranžman – kaže Corvino.

Nikada prije, dodaje i to, nije imao tako neuobičajenu saradnju.
– Uzeti snimak pjesme bez znanja autora kojeg nikada nisam sreo u životu ili pričao sa njime uživo, otići u studio i nasnimiti slojeve instrumenata preko već postojećeg aranžmana. Nekoliko dana nakon završetka rada na novom aranžmanu poslao sam snimak Ángeli ne sluteći da će me ovaj ,,remix” odvesti u sedmice pisanja muzike sa njom. Oboje smo imali sreću imati mogućnost snimanja u kućnim studijima; odvojeno smo radili na idejama koje smo skupa stavljali u pjesme na takav način da danas ne mogu sa sigurnošću reći ko je napisao koje djelove pjesama. Nakon tri mjeseca online rada sreli smo se uživo i cijeli koncept ovog albuma bio je više nego jasan – objašnjava Corvino.

Foto: Daniel Domig

S druge strane, Tröndle kaže da već skoro deset godina piše muziku za različite bendove i projekte i da je 2014. godine osjetila da je vrijeme za neki novi muzički put.
– Počela sam pisati pjesme za sebe i vrlo brzo je kolekcija tih muzičkih komada izrasla u cijeli program koji sam počela izvoditi na koncertima. Sviranje i pjevanje te muzike je uvijek bilo nešto mnogo osobnije od bilo čega što sam do sada radila i nakon nekog vremena pojavila se želja da snimim taj materijal. Međutim, ono što mi čitavo vrijeme nije bilo savršeno jasno jeste kako izvesti to, kako aranžirati i orkestrirati te pjesme – prisjeća se ona.
U januaru 2016. godine, ,,na moje iznenađenje, primila sam e-mail od muzičara kojeg nisam nikada prije srela”, dodaje.

– Kada sam preslušala šta mi je Pippo Corvino poslao ostala sam bez teksta. Bez mog znanja je napravio ,,remix” moje pjesme ,,Conclusion in a Flat”, napisao novi aranžman, nasnimio gitare, bubnjeve i kontrabas preko mog glasa i klavijature. Zvuk je bio bogat tako da bolje nije moglo biti. Shvatila sam brzo da sam zapravo pronašla vrlo osjetljiv i maštovit um i jednog mnogostranog muzičara sa kojim ću biti u stanju govoriti isti muzički jezik – ističe Tröndle.
U nadolazećim sedmicama, priča ona, razvili su kreativan proces zajedničkog pisanja pjesama slanjem muzičkih skica jedno drugome koje su snimali u svojim kućnim studijima.

Foto: Daniel Domig

– Kad smo se konačno sreli uživo u aprilu 2016. godine, imali smo već pristojnu količinu skoro završenih pjesama i bili smo spremni da nastavimo raditi uživo što je rezultiralo prvim koncertima i konačno ovim albumom – zaključuje Tröndle.

Album ,,Getting Out of the Envelopes”, koji će objaviti izdavačka kuća “cracked anegg records” (Beč, Austrija), sadrži trinaest originalnih kompozicija i sniman je u periodu od januara do novembra 2016. godine u Gracu, Beču i malom austrijskom selu, Paker Štause. Album se može nabaviti direktno od autora ili preko online prodavnice izdavačke kuće crackedshop.com, ondosno online prodavnica poput iTunes-a ili Amazona.

Ovo je spisak pjesama na njemu:
Still We Just Play (Á. Tröndle)
Find the Grass (Á. Tröndle / P. Corvino)
On the Grass (Intro) (P. Corvino)
On the Grass (Á. Tröndle / P. Corvino)
Sailing Song (P. Corvino)
The Presence of the Night (Á. Tröndle)
On a Doorstep (Á. Tröndle / P. Corvino)
Second Skin (Á. Tröndle)
All Those Pieces (Á. Tröndle / P. Corvino)
Conclusion in a Flat (Á. Tröndle)
Everything Around Us (Á. Tröndle)
Lucky (Á. Tröndle)
No Bye (P. Corvino)
Djelove možete poslušati ovdje.

Foto: Daniel Domig

Biografije izvođača
Ángela Tröndle (rođena 1983. godine) jedno je od najinteresantnijih imena na austrijskoj muzičkoj sceni kada je u pitanju džez, pop ili ,,singer/songwriter”, naziv koji je posljednjih godina u upotrebi i koji je postao čak i nešto što se danas, interesantno, počelo smatrati muzičkim stilom. Rodom iz Salcburga, Ángela se školovala na Univerzitetu za muziku i izvedbene umjetnosti u Gracu (Austrija), na odjseku džez pjevanja u klasi Laurie Antonioli, a postdiplomske studije završila je na odsjeku za džez kompoziciju istog univerziteta u klasi Ed Partyke. Iza sebe ima pet albuma na kojima se pojavljuje kao autor.
Filip Gavranović (rođen 1988. godine) je gitarista, kompozitor i producent, u muzičkom svijetu poznatiji pod imenom Pippo Corvino. Studirao je na Univerzitetu za muziku i izvedbene umjetnosti u Gracu (Austrija), na odsjeku džez gitare u klasi profesora Guido Jeszenszky gdje je i diplomirao u junu 2014. godine. Iza sebe ima mnoštvo koncerata i projekata među kojima su najznačajniji albumi ,,Growing Wings” (2013), ,,The Parting of The Ways” (2015), ,,Come to Light“ (2016) i ,,How Far Is the Moon” (2016).

B.R.

kud duga