DRUŠTVO SLAJDER

PODGORIČANIN ACO BOJIĆ: Nagrađeni crtež posvećen je mojoj baki

 

 

Nagrađeni crtež

 

Kada je Podgoričanin Aco Bojić, student na Fakultetu likovnih umjetnosti saznao da je dobitnik nagrade za umjetnički rad koju rektor Univerziteta Crne Gore prvi put dodjeljuje ove godine,  kaže da je tada shvatio da se ogroman uloženi trud za stvaranje odabranog crteža itekako isplatio.

-Posebno imajući u vidu da sam nagrađen od krovne obrazovne institucije u Crnoj Gori – rekao je on za MNE magazin.

Crtež

Aco je dobio nagradu za rad ,,Portret starice” koji je rađen u kombinovanoj tehnici na papiru, galerijskog formata, i predstavlja, kako je ocijenjeno, osoben i snažan crtež u okviru tradicionalnog poimanja ove likovne discipline. Kroz precizan analitički crtež, slojevitim i specifičnim potezima, autor, kako je naveo UCG u obrazloženju odluke, uspijeva da jasno opiše ljudski lik, vješto vlada elementima svijetlost i sijenka, odnosom veličina i uspješno gradi hiperrealističan portret Crnogorke.

Aco kaže da likovna analiza ljudskog karaktera predstavlja njegovu osnovnu umjetničku preokupaciju. Zato na crtežima, kako pojašnjava, akcentuje emociju i nastoji da prikaže unutrašnji svijet čovjeka koji se ispoljava u izrazu lica i pokretu tijela.

Aco Bojić

-Nagrađeni crtež predstavlja jedan od nekoliko radova posvećenih mojoj baki, jer sam se u više navrata vraćao crtačkoj i slikarskoj analizi njenog inspirativnog portreta na kojem emocija igra suštinsku ulogu. Konkretno, ovaj crtež sam stvarao u toku petnaestak dana kontinuiranog rada – priča on.

Njemu je potrebno dugo vremena da osjeti zadovoljstvo konačnim crtežom, ali ipak, kaže, na kraju bude radostan zbog reakcije sredine na njegove radove. On je ispričao da ima običaj da se vraća crtanju ili slikanju iste teme, sve dok ne dobije rezultat kakav je zamislio.

-Dok gledam svoj crtež najvažnije mi je da osjetim da bih nekad u budućnosti mogao biti smatran majstorom crteža i slike – rekao je naš sagovornik.

Aco priča i da je talenat za likovnu umjetnost naslijedio od oca. Tokom djetinjstva je, kako se prisjeća, pokazivao talenat i zanimanje za crtež i što je, kaže, interesantno i u tom’ periodu se najviše zanimao za portret.

-Danas mi je drago pogledati radove koje sam tada stvarao, a koje i dalje imam sačuvane – kaže on.

Pravni fakultet

Ovaj Podgoričanin nije upisao Fakultet likovnih umjetnosti na Cetinju odmah nakon srednje škole, već je studirao Pravni fakultet u Podgorici. Kada je okončao te studije kaže da nije mogao da odoli, a da ne upiše i cetinjsku Likovnu akademiju.

– I na taj način budem kompletno obrazovana ličnost i u jednoj i u drugoj oblasti – rekao je on.

Porodična podrška je nešto što mu je, kaže, dalo dodatnu snagu za ponovno studijsko usavršavanje.

-,,Škole nikad dosta“, kako kaže naš narod. Ubijeđena u moje uspjehe porodica mi je dala oslonac i punu podršku za bavljenje i umjetnošću. Naravno, bilo je predloga da se u potpunosti posvetim pravnoj struci i nastavim obrazovanje u toj oblasti, ali mislim da za to još uvijek imam sasvim dovoljno vremena – izričit je on.

Postoji široka plejada slikarskih velikana kojima se divi. Aco priča da sve što ima neposrednu povezanost za Rembrantom i cjelokupnim periodom „Zlatnog doba Holandije“ ima za njega posebnu vrijednost.

-Smatram da savremena likovna umjetnost mora da počiva na postulatima „klasičnog“ slikarstva – rekao je on.

Aco planira da završi osnovne studije na Fakultetu likovnih umjetnosti, a onda će da upiše postdiplomske studije slikarstva. Želja mu je, kako kaže, da otvori ličnu slikarsku radionicu gdje bi stvarao i prenosio znanje.

N.Đ.