DRUŠTVO PREPORUKA

UPOZORENJE INSTITUTA ZA JAVNO ZDRAVLJE: Držite se ovih savjeta tokom polarne hladnoće

Foto: Flathead Beacon

Meteorolozi upozoravaju da se narednih dana očekuju veoma niske temperature i hladno vrijeme koje će zahvatiti teritoriju Crne Gore. S obzirom na to, Institut za javno zdravlje upozorava građane na oprez i potrebu zaštite od pothlađivanja, smrzavanja ili povreda nastalih zbog vremenskih neprilika. Posebno rizičnoj grupi pripadaju, kako kažu, stari i djeca koji su osjetljiviji na djelovanje niske temperature. Takođe se savjetuje oboljelim od srčanih bolesti kao i respiratornih bolesti izbjegavanje izlaganja niskim temperaturama, naročito u ranim jutarnjim i večernjim satima.

– Pri izlasku iz kuće potrebno je zaštiti glavu kapom (preporučuje se od vune), usta i nos zaštiti šalom, kako se ne bi direktno udisao ledeni vazduh, dok lice i ruke treba zaštiti masnom kremom, i rukavicama dodatno. Od posebnog je značaja izabrati odgovarajuću odjeću i obuću. Savjetuje se oblačenje pamučne i vunene odjeće u više slojeva. Jakne bi trebalo da budu nepropustljive za vlagu, otporne na uticaj vjetra i hladnoće. Obuća bi trebalo da je udobna, nepropusna za vlagu, sa toplim ulošcima, a obavezno sa gumenim đonom koji onemogućava klizanje. Savjetuje se da pažljivo birate put kojim hodate, izbjegavajući hodanje po zaleđenim površinama, kako ne bi došlo do klizanja, padova i mogućih lomova – navodi se u saopštenju IZJ.

Ukoliko ipak dođe do pada, preporuka je da se, u što kraćem vremenskom periodu, obratite najbližoj zdravstvenoj ustanovi kako bi se obezbijedila neophodna stručna pomoć.

– U slučaju pojave simptoma koji ukazuju na pothlađivanje organizma (osjećaj hladnoće i drhtavice, ukočenost lica i prstiju na rukama i nogama, gubitak osjećaja u tim dijelovima tijela, teškoća pri hodanju, iscrpljenost) potrebno je potražiti hitnu medicinsku pomoć što je prije moguće. Ukoliko se osoba nalazi u udaljenom području, trebalo bi pozovati hitnu medicinsku pomoć. U tom slučaju, savjetuje se postepeno zagrijavanje tijela i uzimanje gutljaj po gutljaj tople tečnosti (nikako vrele) – navode iz IZJ.

Tokom dana, kako dodaju, trebalo bi konzumirati tople napitke, najbolje nezaslađeni čaj.

– Važno je i uzimati namirnice koje sadrže vitamine u viskoj koncentraciji. Alkohol i velike količine kofeina bi trebalo izbjegavati u potpunosti, jer izazivaju širenje krvnih sudova i dodatni gubitak tjelesne toplote. Preporučuje se i izbjegavanje zatvorenih prostora u kojima boravi veliki broj ljudi kako bi se prevenirao prenos respiratornih infekcija. Preporuke su i da češće kontaktirate članove porodice, prijatelje i komšije koji većinu vremena provode sami (naročito starije ili bolesne osobe) – zaključuje se u saopštenju.
Izvor: CDM