ART SLAJDER

BUDVA: Publika plesala uz Vanju Radovanovića, ,,The Frajle” i Nena Belana

Kazaljke na satu pokazale su 1.27 sati ujutru i time je označen kraj trodnevnog novogodišnjeg programa ispred zidina Starog grada u organizaciji Turističke organizacije opštine Budva.
Bile su to tri večeri pune emocija i ljubavi, povratka u neka dobra stara vremena.
I dok čekamo danas zvanične podatke TOB-a o posjeti u toku ova tri dana, podsjećamo da su sinoć nastupili Vanja Radovanović sa ,,Miladin Šobić tribute band”-om, ,,the Frajle” i Neno Belan i ,,Fiumensi”.
Ove večeri preovladavala su djeca koja su do kasno u noć pjevala i plesala sa roditeljima.
Prvi na binu popeli su se Radovanović, Kojić, Koprivica, Perović i Martinović. Nastup je bio posvećen najvećem kantautoru kojeg je Crna Gora ikada imala – Miladinu Šobiću, pa je tako publika nakon svake pjesme oduševljeno aplaudirala, uz povike ,,Bravo!”. Nastup su ovi izvrsni muzičari počeli numerom ,,Džemper za vinograd”. Uslijedile su ,,Umjesto gluposti”, ,,Nevjernice”, ,,Opet krivi tip”, ,,Prođoh gradom”, ,,Marija”, ,,Ne pokušavaj mjenjat me”, te autorska Radovanovića numera ,,Odri”.
– Jedan veliki pozdrav. Znamo ko nas u Nikšiću gleda – rekao je Radovanović i zapjevao ,,Svetozara Markovića 39”.
Publika je uglas otpjevala ,,Od druga do druga” i ,,Đon”.
Zatim su na scenu stupile ,,the Frajle”. Publika ih je pozdravila aplauzom. Marija Mirković, Nataša Mihajlović, Jelena i Nevena Buča priredile su divan nastup pun zanimljivih priča i divnih stihova. Nakon Crne Gore, one su publiku povele pjesmom u vojvođanske predjele, a jedna od pomenutih zanimljivih priča vezana je upravo za početke benda 2009. godine i našu zemlju.
– Bend je nastao u Budvi. Znamo se sve iz Novog Sada. Godine 2009. dobile smo poziv da idemo u Budvu. Trebalo je na brzinu smisliti ime benda. Bile smo kreativne pa smo sebe nazvale ,,Dream girls”. Onda dođemo u Podgoricu, a tamo ispred lokala u kojem je trebalo da nastupamo pisalo je ,,Đevojke iz snova”. Izglasale smo ime ,,Frajle” kad smo se vratile u Novi Sad. Je li bolje ,,Đevojke iz snova” ili ,,the Frajle”? Evo, čujem momke kako kažu ,,Đevojke iz snova” – ispričala je Nevena Buča, što je nasmijalo publiku.
Poželjele su svima da se više ljube uz pjesmu ,,Kad se ljubimo”, pjevale su i ciganske numere, donijele čardak u ,,Devojci sa čardaš nogama”. Kada već pominjemo djevojke, ,,the Frajle” su stavile do znanja da su sva četiri momka iz benda singl. Publika je pjevala horski sa njima i sve autorske pjesme.
Neno Belan donio je duh Rijeke sa sjajnim Križanom, Dešićem i Rumorom. Nastup je počeo pjesmama ,,,Sunčan dan” i ,,Volim je”. Podsjetio je da upravo ovog mjeseca sa ,,Fiumensi”-ma slavi 20 godina zajedničke saradnje. Uslijedile su ,,Ludo zaljubljen” i ,,Pričaj mi o ljubavi”, a plesao se i tvist uz najslađu pjesmu, kako je Belan nazvao ,,Jagode i čokoladu”. Publika je nastavila da pleše i pjeva uz sve hitove, a činilo se da i najmlađi imaju zbog ovakve pozitivne i lijepe muzike ,,prođu” kod roditelja, pa su zajedno sa njima plesali i pjevali do kasno u noć.
– Hvala na krasnoj večeri – kazao je Belan i za kraj regularnog dijela ispunio želju publici i zapjevao ,,Bambinu”.
No, tu ispunjavanju želja nije bio kraj. Publika je tražila još pa su je na bis, kako je rekao Belan, ,,vratili u doba kada su dinosaurusi hodali planetom, kada sam objavio prvi singl”.
Bio je ovo još jedan novogodišnji program u organizaciji TOB-a za pamćenje.
Tekst i foto: B.R.

kud duga