DRUŠTVO SLAJDER

TRŽIŠTE KORIŠĆENIH AUTOMOBILA U CRNOJ GORI: Uvodi li se standard EURO 4 i koji su polovnjaci najtraženiji

Za sada u Crnoj Gori neće biti promjena prilikom uvoza novih i korišćenih putničkih i teretnih motorna vozila u dijelu minimalnih graničnih vrijednosti izduvnih emisija i nivoa buke, i na snazi ostaje ograničenje na ona koja ispunjavaju najmanje standard EURO 3, saopšteno je Montenegro magazinu iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Polovina ispod EURO 3

– Jedan od osnovnih razloga zbog kojih je Ministarstvo ostalo pri ovom ograničenju prilikom uvoza korišćenih motornih vozila, jeste činjenica da u Crnoj Gori ima više od 52% registrovanih onih nižeg standarda od EURO 3, pa se uvođenjem strožeg kriterijuma ne bi postigli željeni efekti povećanja bezbjednosti saobraćaja i smanjenja negativnih uticaja na životnu sredinu – kazao je Demir Đešević iz Direktorata za drumski saobraćaj.

U Ministarstvu smatraju da se uvođenjem ograničenja emisije EURO 4 ne bi postigao značajan efekat, zbog toga što su ta vozila skuplja od onih koji zadovoljavaju standard EURO 3, a to bi imalo demotivišući efekat na željeni cilj – zamjenu starih automobila novijim.

– Veći trošak nabavke rezultirao bi time što bi se veliki broj starih vozila i dalje koristio, a ne izbacio iz upotrebe (npr. vozilom standarda EURO 3, koje ima značajno bolje karakteristike), a došlo bi i do nerealnog povećanja vrijednost starih vozila. Veliki broj građana sebi ne može priuštiti skuplje vozilo, pa bi se samo moglo konstatovati da se u tom slučaju novac lošije koristio, a stanje bi se dodatno pogoršalo – objašnjava Đešević.

Limit 3000 – 4000 eura

Da u Crnoj Gori standard nije ,,dorastao“ uvođenju ograničenja EURO 4 pokazuju i podaci najposjećenijeg internet portala u Crnoj Gori za prodaju i kupovinu polovnih automobila ,,Autodiler.me“.

– Potencijalni kupci najviše su se interesovali za vozila koja koštaju između 3.000 i 4.000 eura. Najveći broj njih traži korišćena vozila upravo u tom cjenovnom razredu – kazala je za Montenegro magazin direktorica portala Tanja Ivanković.

Ona navodi da su najtraženiji automobili na našem tržištu folksvagen, reno, pežo, sitroen, upravo iz razloga što se mogu naći po pristupačnoj cijeni. Osim cijene opredijeljujući faktor su troškovi registracije i održavanja vozila.

O tražnji i prodaji skupocjenih automobile Ivanković navodi da nema relevantnih podataka.

– Vrlo često dešava da se skupocjena vozila kompenzuju drugim, a rijetko kada se prodaju u oglašenom novčanom iznosu – kaže ona.

Statistika ne ohrabruje

Stanje voznog parka vozila registrovanih u Crnoj Gori, prema podacima za 2013. godinu, je takvo da:

–         oko 36.6% ili oko 74000 vozila ne ispunjava ni standard Euro 2,

–         oko 15.8% ili oko 32000 vozila ispunjava standard Euro 2,

–         oko 13.7% ili oko 27.500 vozila ispunjava standard Euro 3,

–         oko 14.6% ili oko 29.500 vozila ispunjava standard Euro 4,

–         oko 14.6% ili oko 29000 vozila ispunjava standard Euro 5,

–         oko 4.7% ili oko 9.500 vozila ispunjava standard Euro 6

D.Vukadinović