Porto Novi
ART PREPORUKA

JAVNI POZIV ZA UMJETNIKE I AUTORSKE TIMOVE: Predstavljanje Crne Gore na 57. Međunarodnom bijenalu savremene umjetnosti u Veneciji

Juče je u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, održana konferencija za medije na kojoj je najavljeno crnogorsko učešće na 57. Međunarodnom bijenalu savremene umjetnosti u Veneciji, koje će se održati od 13. maja do 26. novembra 2017. godine.

Javni poziv za podnošenje prijedloga projekata za predstavljanje Crne Gore na 57. Međunarodnom bijenalu savremene umjetnosti u Veneciji 2017. godine je objavljen na sajtu Centra savremene umjetnosti http://www.csucg.co.me, a rok za predaju projekata je 20. januar 2017. godine.

Tema ovogodišnjeg Bijenala je “VIVA ARTE VIVA”, koju je osmislila umjetnička kuratorka Kristin Masel. Projekat kandidature treba da sadrži: prijedlog idejnog rješenja u skladu sa postavljenim premisama teme Bijenala:
„…U svijetu punom konflikata i potresa, u kome je humanizam ozbiljno ugrožen, umjetnost je najdragocjeniji dio ljudskog bića. Ona je idealno mjesto za promišljanje, individualni izraz, slobodu i fundamentalna pitanja. Ona je DA životu, iako ponekad iza nje stoji jedno ALI. Više no ikad, uloga, glas i odgovornost umjetnika su od suštinske važnosti za okvir savremenih debata. VIVA ARTE VIVA je takođe uzvik, izraz strasti prema umjetnosti i umjetničkom pozivu. VIVA ARTE VIVA je Bijenale osmišljen sa umjetnicima, od strane umjetnika i za umjetnike. Bavi se formama koje oni predlažu, pitanjima koje postavljaju, praksama koje razvijaju i životima koje biraju…“ …,,VIVA ARTE VIVA takođe želi da usadi pozitivan i ohrabrujući fokus na mlade umjetnike, istovremeno ponovo otkrivajući prerano preminule i one nepoznate publici uprkos važnosti njihovih umjetničkih radova“…

Na presu, koji je održan ovim povodom, su govorili Dragica Milić, generalna direktorka Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo u Ministarstvu kulture, mr Nenad Šoškić, direktor Centra savremene umjetnosti Crne Gore, u svojstvu komesara i Žana Filipović, kuratorka.

Generalna direktorka Milić je istakla da je predstavljanje na Bijenalu u Veneciji od velikog značaja za kulturu Crne Gore. Upoznala je predstavnike medija da je Ministarstvo kulture za izvršnog producenta odredilo Centar savremene umjetnosti, kao i da je odluka o komesaru i kuratorki donijeta u oktobru ove godine.

Prisutnima se obratila i kuratorka Žana Fiipović koja je predstavila uslove i rokove za učešće na Javnom pozivu.