DRUŠTVO PREPORUKA

DZPG: Evo koje su službe dežurne za praznike, uz upozorenje za petarde

Dom zdravlja Podgorica, tokom predstojećeg novogodišnjih i božićnih praznika, u subotu 31. decembra i u nedjelju, 01.januara, u ponedjeljak, 02. januara, utorak 03. januara i u petak 06. januara 2017. godine, građanima će pružati zdravstvenu zaštitu u objektima Blok pet, Nova Varoš, Konik, Tuzi i Zeta.
Izabrani doktori za odrasle radiće u zdravstvenim objektima Blok pet, Nova Varoš i Konik, od 07 do 21 sat, dok će izabrani doktori za djecu raditi u zdravstvenom objektu Nova Varoš non stop, 24 sata dnevno.
Tokom prazničnih dana, u zdravstvenim objektima Tuzi i Zeta zdravstvena zaštita pružaće se u vremenu od 07 do 15 sati.

Centar za laboratorijsku dijagnostiku u zdravstvenom objektu Blok pet radiće svih dana praznika od 07 do 21 sat.
Jedinica za patronažu radiće po ustaljenom rasporedu, tako da će se nalozi primati u zdravstvenom objektu Blok pet i Konik, u vremenu od 07 do 19 sati, dok će se terapija, po nalogu izabranog doktora, u stanu pacijenata davati svakog dana od 07 do 19 sati.

STOP PETARDAMA!

Dom zdravlja Podgorica, u susret novogodišnjim i božićnim praznicima, ponovo preporučuje građanima da izbjegavaju upotrebu pirotehničkih sredstava i upozorava da petarde nijesu bezazlene igračke, već predstavljaju potencijalnu opasnost, jer mogu ugroziti sopstveni, kao i život ostalih ljudi.
Iz godine u godinu bilježi se povećan broj osoba sa povredama šake i lica, opekotinama većeg ili manjeg stepena, oštećenjem sluha, a sve kao posljedica primjene pirotehničkih sredstava. Neki od njih, nažalost, ostali su doživotni invalidi.

Poseban apel Dom zdravlja Podgorica upućuje roditeljima da ne kupuju djeci i ne dozvoljavaju im korišćenje petardi i drugih pirotehničkih sredstava i da ih upozore na moguće posljedice nestručne upotrebe pirotehničkih sredstava. Jedino na taj način mogu spriječiti povrjeđivanje sopstvene i druge djece.

Petarde pored drugih hemijskih sastojaka,sadrže otrovni selen. Nakon eksplozije, u vazduhu se talože otrovni gasovi koje udišemo i koji ostavljaju posljedice po naše zdravlje.

Upotrebom petardi i drugih pirotehničkih sredstava, od kojih je većina neispravno i kod kojih ne postoje uputstva za pravilno rukovanje, najčešće se povrjeđuju djeca. Statistika ukazuje da najčešće stradaju djeca starosti izmedju pet i sedam godina, a od posljedica petardi najčešće invalidi postaju adolescenti od 14 do 18 godina.