DRUŠTVO PREPORUKA

MINISTARSTVO PROSVJETE: Asistentima kompletna nadoknada

Ministarstvo prosvjete je, kako je najavljeno, uplatilo potrebna sredstva da bi asistentima u nastavi bio kompletiran iznos nadoknade.
Naime, tehnička podrška u vidu asistenata u nastavi je obezbijeđena od početka školske 2016/2017. godine, za period prvog polugodišta, pa je na ovaj način nadoknađeno to što oni nijesu mogli biti biti plaćeni za period do održavanja parlametarnih izbora, zbog primjene Zakona o finansiranju političkih partija.
Ministarstvo i dalje aktivno radi na uspostavljanju navedene usluge. Usvojene su: Inicijativa za razvoj stručne kvalifikacije Asistent u nastavi i Standard zanimanja. U pripremi su Standard kvalifikacija i Ispitni katalog, čija se puna finalizacija očekuje uskoro. Na ovaj način biće definisani uslovi, obim, znanja, vještine i kompetencije asistenta u nastavi.

Izmjenama i dopunama Zakona o vaspitanju i obrazovanju djece s posebnim obrazovnim potrebama planiranih za 2017. radiće se na unapređenju ukupnog inkluzivnog ambijenta, uključujući i ovu uslugu, koju treba uspostaviti na način koji će poštovati najbolji interes djece, sistema i neposrednih izvršilaca.