ART SLAJDER

PREMIJERA ŠOTRINOG ,,SANTA MARIA DELLA SALUTE“: Suze i smijeh za Lazu i Lenku

Suze i smijeh smjenjivali su se večeras na premijeri ostvarenja Zdravka Šotre ,,Santa Maria della Salute“ u sali bioskopa ,,Cineplexx Delta City“ u Podgorici.

Šotra je još jednom pokazao klasu. Prenio je na platno romantiku doba u kojem je stvarao i volio čovjek, kako se u filmu kaže, ispred svog vremena, pjesnik, prevodilac, poliglota Laza Kostić.
Ovim je Šotra ostvario san koji je sanjao pune tri godine. Ekranizovao je život Kostića, nastajanje remek-djela ,,Santa Maria della Salute“ i uzvraćenu, ali nemoguću ljubav između njega kao 55-godišnjaka i 20-godišnje Lenke Dunđerski.
Lenka je, kako kaže prvi put kada je vidi u filmu nakon 15 godina, bila njegov anđeo.
Dunđerski i Kostića izuzetno su na platno prenijeli Tamara Aleksić i Vojin Ćetković.
Ostali glumci su, takođe, izvrsno odigrali svoje uloge, pa je bilo pravo uživanje gledati ovaj film koji, između ostalog, prati i životni put Laze Kostića na Cetinju.
Uloge tumače još Nebojša Ilić, Aleksandar Berček, Dejan Lutkić, Sloboda Mićalović, Aleksandar Đurica, Nebojša Dugalić, Joakim Tasić, Nela Mihajlović, Srđan Timarov, Miki Krstović, Svetlana Bojković, Nebojša Kundačina, Radoje Čupić, Milica Grujičić, Tihomir Stanić, Vojislav Brajović, a nakon dugo vremena publika je bila u prilici da na platnu vidi i Igora Pervića.

This slideshow requires JavaScript.


Za odličnu fotografiju je zadužen direktor fotografije Veselko Krčmar, muziku Vojkan Borisavljević, divne kostime Ivanka Krstović, scenografiju Dejan Anđelković, maske Dubravka Bušatlija, a montažu Petar Putniković. Izvršni producenti su Dragan Đurković i Dejan Lutkić.
Producenti su ,,Vision tim“ u saradnji sa RTS-om i ,,MM production“ u dijelu snimanja u Crnoj Gori.
Publici u sali poklonili su se glumci Momo Pićurić, Mladen Nelević, Dubravka Drakić i producent Dragan Đurković. Voditeljka programa bila je Milena Đergović ispred ,,MM production“-a.
Drakić, koja u filmu igra kraljicu Milenu, je za MNE magazin rekla da je rad sa Šotrom za nju bio predivno iskustvo zbog toga što je igrala istorijski lik.
– Kad se radi istorijska ličnost, odjedanput imate ogromnu odgovornost da sve to što smo gledali na fotografijama ili u nekim dokumentarnim filmovima preuzmete i igrate. Šalila sam se, pošto je moje djevojačko prezime Vukotić, a pošto je i Milena bila iz porodice Vukotića, da je to zbog toga i ni zbog čega drugoga. Onda je to Šotra krivo shvatio i rekao mi: ,,Ti si igrala tu kraljicu Milenu?!“ Ja kažem: ,,A nisam, ali mi smo rođake.“ – kroz smijeh nam govori Drakić.
Dodaje da je tu bilo dosta šale na račun tog njenog porijekla i kraljice Milene i toga kako Drakić doživljavaju kao tipičnu Crnogorku.
– Ja sam, naravno, bila ponosna zbog toga što sam na neki način učestvovala u regionalnom projektu. Potrudila sam se, koliko je to bilo do mene, u filmu je minimalna uloga, u seriji me ima više, da opravdam ono što se od nas očekivalo. Da iznesem ono što jeste značenje tih velikana naše prošlosti – istakla je Drakić za MNE magazin.
Nelević, koji u filmu tumači lik kralja Nikole, za MNE magazin kaže da ovo nije prvi put da radi sa Šotrom.
– Izuzetno kvalitetno, izuzetno dobro osjećanje zato što je to čovjek ozbiljan, u godinama, koji je sve ovo pripremao dvije-tri godine, tako da nama glumcima kad dođemo na nešto gotovo i dobro urađeno je lako i igramo sa voljom, inspiracijom. Želimo da to uradimo kako je on zamislio i kako smo mi zamislili. Imam divno iskustvo. To je iskustvo kao kad pročitate lijepu knjigu, priču, a još kad treba da učestvujete u njoj, onda je to sreća, mi taj posao volimo zbog toga – rekao je Nelević za naš portal.
Producent Dragan Đurković kaže da će serija početi da se emituje 18. marta.
– Reakcije na film su božanstvene. Stalno pitamo: ,,Zašto plaču žene? Zašto plaču muškarci?“ Priča je božanstvena i ništa nije tužno, to su lijepi, pametni ljudi, nemaju velike neprijatelje, jedino imaju neprijatelja u nemogućnosti da ispoštuju sve i u toj nemogućnosti da ispoštuju cijelu okolinu oni ostaju bez realizacije sopstvene ljubavi koju su živjeli – objašnjava Đurković za MNE magazin.

Ističe da je ovo priča jednog vremena, ispričana kroz Kostićeve stihove.
– Možemo da učestvujemo i uživamo u filmu. To je Šekspir našeg doba. Njih dvoje komuniciraju na velikoj pristojnosti. Veoma je ozbiljan film i savjetujem svima koji mogu i koji žele da ga pogledaju. Najmanje je tu tuge. Oni su mirni. Lenka je mirna u svom životu i Laza u svom – kazao je Đurković.
B.R.
Foto: B. Šekularac