ART SLAJDER

ŽELJKO JOKSIMOVIĆ UOČI NASTUPA U PODGORICI: Dobro ćemo se zabaviti 1. januara u ,,Verde Complex”-u

Pjevač, multinstrumentalista i kompozitor Željko Joksimović 1. januara nastupa u ,,Verde complex“-u u Podgorici.
Tom prilikom, kako kaže za MNE magazin, izvešće pop repertoar, sa pjesmama i hitovima sa njegovih albuma. Posjetiocima ,,Verde Complex”-a obećava, kako kaže, sjajno veče i dobru zabavu.

-Svi ćemo da uživamo i dobro se provedemo-kaže Željko.
Upravo u Crnoj Gori, otkriva nam, dolazila je inspiracija za mnoge njegove pjesme, a Podgoricu pamti i po profesorima, boravku kod tetke, svirki sa bendom ,,Kiss me” u kojem su bili Đizo, Đuka, Edo, Knez i on i ,,taj osjećaj pozitivne energije stekneš samo u mjestu u kom se pronađeš”.
Nedavno je završena turneja ,,Dva sveta”, nazvana po istoimenom albumu. Za ovaj projekat kaže ,,nekako sam to najviše ja”. I to se prepoznaje, sudeći po izvrsnim kritikama.
Naredne godine ovaj umjetnik proslaviće 20 godina karijere. Planovi su ambiciozni.
– Stay tuned for more – poručuje svojoj vjernoj publici.
Predstavili ste album ,,Dva sveta”. U pitanju su obrade hitova drugih izvođača i Vaših numera u džez stilu, sa Big bendom. Kako je bilo raditi na ovom albumu?

– ,,Dva sveta” sam nekako najviše ja. Pustio sam da svaku pjesmu osjetim iz posebne tačke, da joj popustim i razložim je na komade, kako bih je ponovo spojio. Igrao sam se tako ne sluteći da ću otkriti mnogo toga čak i o onim pjesmama koje sam sam pisao. Mislio sam da makar o njima znam sve. Pjesme imaju dušu, znak, imaju pečat i ljepotu koju vidimo. I da li one mogu biti ljepše? Nisam se trudio da to postignem. Moj zadatak je bio da budu drugačije, da pokažem da sve može da zvuči kao sving, samo ako se trudimo drugačije da čujemo. Ovo je projekat koji sam radio za sebe, za svoju dušu. Dva mjeseca sam svakodnevno preslušavao pjesme, znao sam tačno šta tražim. I onda sam pronašao jednu, pa drugu, i onda odjednom kao u nekom filmu počele su same da se otkrivaju. ,,Skitnica”, ,,Suada”, ,,Težak kao konj”, ,,Vlajna”… hej, pa to su pjesme koje su tako jazzy, tako classy, tako drugačije i vanvremenske. Mogu biti bilo šta, jer su toliko dobre da ih čujem u hiljadu aranžmana. Bilo je zahtjevno okupiti bend, big bend. Želio sam da za sve ovo bude neki isti početak, koji ne mora trajati dugo, ali moramo uživati dok radimo, moramo se upoznati. Nisam želio da znam šta su čiji maksimumi, ni limiti. Želio sam samo da sviramo i pustimo da nas muzika same odvede.

Koja pjesma je za Vas predstavljala poseban izazov da je prepjevate?

– Svaka pjesma je bila priča za sebe. Devet pjesama je mojih, „Nije ljubav stvar“ pjevam na španskom, tu su ,,Habanera”, ,,Leđa o leđa”, ,,Ljubavi”, i druge, i nije mi bilo lako da ih oblačim u swing odijelo, jer su to nove, ili novije numere, i nemaju možda previše prostora za neki old fashion aranžman. Bio sam inspirisan da radim na numeri ,,Dva smo sveta različita” od Tome Zdravkovića po čemu smo i nazvali cio projekat. Drago mi je kad vidim da se ljudima dopao rezultat. Pjesma ,,Suada” u ovom swing aranžmanu je svojevrsna ,,priča” o djevojci koja je nekada živjela u Sarajevu, ali danas se promijenila, preselila se u Detroit, sve je nekako drugačije. Tu su i pjesme Arsena Dedića, Jasne Zlokić, Predraga Živkovića Tozovca, ,,Električnog orgazma”, Luisa, grupe ,,Magazin”, nekoliko izvornih narodnih pjesama iz Srbije i Makedonije…

Da li ćemo ovu koncertnu produkciju slušati i u Budvi, u novogodišnjoj noći i u Podgorici 1. januara u kompleksu ,,Verde”?

– ,,Dva sveta” su imala svoju turneju, u seriji novogodišnjih koncerata po gradovima regiona, koju smo za ovu godinu završili sa koncertom u Domu sindikata. Iskreno se nadam da ćemo u 2017. ponoviti sličan serijal, sa gradovima u kojima nismo nastupali, sa novim prostorima, dvoranama, sa novim pjesmama. Samim tim, nadam se da ćemo i crnogorskoj publici uspjeti da predstavimo projekat na koji sam jako ponosan. Sa druge strane, u Budvi ćemo za ovu novogodišnju noć, a potom i u Podgorici, izvesti pop repertoar, sa pjesmama i hitovima sa mojih albuma, i siguran sam da će to biti sjajno veče u kom ćemo svi da uživamo i dobro se provedemo.

Iz Budve i iz Podgorice, kako ste rekli, nosite lijepa sjećanja. Da li biste mogli sa našim čitaocima da podijelite neku interesantnu priču ili anegdotu iz ova dva grada?

– Nisam pohađao školu, nego sam studirao na Akademiji u Podgorici jednu godinu. Bila su to divna vremena. Pamtim profesora Rajka kod kog sam polagao solfeđo, profesorku Mirjanu koja je predavala partiture, profesorku klavira Ninu Sotničuk, kolege Jelenu i Baneta, boravak kod moje divne tetke, svirke sa bendom ,,Kiss me” u kojem smo bili Đizo, Đuka, Edo, Knez i ja. Podgorica je velika baza mojih prijatelja, pa se i danas radujem kada krenem u taj grad. Taj osjećaj pozitivne energije stekneš samo u mjestu u kojem se pronađeš.

Izjavili ste: ,,Nekada sate i dane provodim u studiju, tražeći u sebi emocije koje mogu pokazati kroz note, a nekada se u trenutku i na potpuno nevjerovatnim mjestima rodi inspiracija i emocija, i nastane nevjerojatno dobra stvar”. Da li se ikada rodila inspiracija za neku pjesmu tokom boravka u Crnoj Gori?

– Naravno, kako da ne. Znate kako, inspiracija dođe u momentu, nije toliko važno gdje ste. Nekad je to u vožnji automobilom, nekada dok silazite sa scene poslije koncerta, nekada dok čekate u redu na aerodromu u Tivtu, nekada je to dok šetam pored mora u Budvi, nekada je to u hotelskoj sobi u Podgorici. Nema pravila.
Za kojeg još crnogorskog izvođača ili bend biste voljeli da komponujete muziku? Ko Vam je najinspirativniji od njih?

– Mnogo je kvalitetnih pjevača iz Crne Gore, ali ne bih licitirao ko je najinspirativniji za mene, jer to i nije baš zahvalan zadatak. Poštujem svoje kolege iz Crne Gore, sa pojedinima imam odličan odnos, kao što je Nenad Knežević Knez, na primjer, ali i sa mnogim drugima sam u kontaktu.

Kada već govorimo o komponovanju i Crnoj Gori, kako je bilo komponovati muziku za promotivni spot Mis Crne Gore za Mis svijeta Katarine Keković i kako je došlo do toga da upravo Vi radite ovu divnu muziku?

– Misica Katarina Keković je kontaktirala ,,Minacord” i tražila je dozvolu da se emituje već postojeća muzika iz ,,Budva na pjenu od mora”. Naravno da smo joj odmah to i omogućili. Jelena Tomašević je uradila vokalizu u toj numeri, a cio spot je lijepo ispao.

Kako je bilo komponovati muziku za ,,Zonu Zamfirovu”?

– Odlična, inspirativna, lijepa. Prija mi da se povremeno uključim na taj način u neki filmski projekat, kao što je bio slučaj sa ,,Ivkovom slavom”, a pjesma ,,Nesanica” je postala hit. Slično je bilo i sa serijama ,,Ranjeni orao” i ,,Greh njene majke”. Numere sa nekih od ovih projekata sam upravo izvodio u serijalu koncerata ,,Dva sveta” i uklopili su se u swing odijelo.

Kakvi su planovi za narednu godinu kada proslavljate 20 godina karijere?
– Ambiciozni! Stay tuned for more.
Bojana Radonjić
Foto: Minacord/Luka Pilipović