ART PREPORUKA

DEUS: Večeras promocija knjige Borisa Jovanovića Kastela

naslovnica-knjigePromocija knjige poezije ,,Pozivno pismo suncu” autora Borisa Jovanovića Kastela biće organizovana u okviru manifestacije ,,Decembarska umjetnička scena 2016” večeras u Kosoj sali Narodne biblioteke ,,Radosav Ljumović”, sa početkom u 19 sati.

O knjizi će govoriti: Miraš Martinović, Momir M. Marković, Ivana Mrvaljević i autor.

Kritika Borisa Jovanovića Kastela (1971) smatra najznačajnijim crnogorskim pjesnikom mediteranske orijentacije i uglednim imenom mediteranskog pjesništva i književnosti bivše Jugoslavije. Objavio je preko dvadeset knjiga poezije i eseja. O njegovoj poeziji objavljena je knjiga izabranih eseja domaćih i stranih pisaca Mediteranski gospar (2009). Uređivao je časopis za književnost ,,Ovdje” (2000-2003). Kastelovu knjigu poezije na slovenačkom jeziku ,,Ručak na hridini” (Kosilo na čeri, 2014.) objavila je slovenačka izdavačka kuća Hiša poezije u antologijskoj ediciji evropskih pjesnika ,,Poetikonove lire“ kao dio programa Evropske komisije.

boris-jovanovic-kastelKnjiga poezije ,,Pozivno pismo suncu” (2016), objavljena u prestižnoj biblioteci savremene crnogorske poezije ,,Savremenik” Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva iz Podgorice, ovjenčana je prestižnom nagradom ,,Književno pero” Hrvatskog književnog društva za knjigu godine van izdanja HKD-a.

Poezija mu je prevođena na italijanski, engleski, češki, mađarski, albanski, poljski i slovenački jezik. Zastupljen je u antologijama crnogorske, ex-Yu, slovenske i evropske poezije.

kud duga