PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

ZANIMLJIVOSTI: Kako se širom svijeta ispija kafa?

Međutim, priprema kafe, sastojci, kao i način pijenja, to je već nešto potpuno drugačije i varira od države do države.
 1. Finska 
Foto: The Holiday Snapshots

Foto: The Holiday Snapshots

Kaffeost se priprema na sljedeći način: Vrela kafa sipa se preko kockica sira. Iako se nama ovo čini prilično neprimamljivim, Finci obožavaju ovu čudnu kombinaciju.
2. Turska 
Turska kafa nama je dobro poznata, jedina razlika u odnosu na onu koju mi pijemo jeste speifična metalna džezva u kojoj se kuva, a Turci smatraju da joj ona daje poseban ukus. Iako je nama to uobičajeni metod kuvanja i ispijanja kafe, ostatku svijeta je poprilično stran i iznenađujuć, jer talog ostaje u šolji. Naime, ostatak Evrope kafu ispija isključivo filtriranu.
3. Malezija 
Kafa se u Maleziji naziva Yuanyang i zapravo je samo jednim dijelom kafa, a drugim mešavina crnog čaja i mlijeka. Takođe, služi se topla ili hladna, u zavisnosti od vašeg raspoloženja.
4. Australija 
Najpopularnija kafa na ovom udaljenom kontinetnu je ona pod nazivom flat white, što bi bila neka vrsta popularne latte kafe, a još je sličnija kapućinu koji se služi kod nas. U šolju se sipa jedna doza espresa, a potom se do vrha preliva gustom mlječnom pjenom.
5. Grčka 
Frape, koji je zapravo patentirala Nescafe kompanija davne 1957. godine, vrlo je popularno ljetnje piće u Grčkoj. Sastoji se od hladne instant kafe sipane u čašu do pola punu, takođe hladnom, mlječnom pjenom.
6. Italija 
Iako je većina nas upoznata sa načinom ispijanja kafe tj. espresa u Italiji, koji se konzumira sa nogu u jednom ili dva gutljaja, većina ne zna da se ovaj espreso služi sa kriškom limuna. Nakon ispijenog espresa, poslužite se i limunom, koji kako Italijani smatraju, poslije gorkog ukusa kafe, ostavlja slatkast ukus u ustima, a ovaj napitak zove se espreso romano.
7. Vijetnam 
Njihova tradicionalna kafa je poznata kao vrlo slatka i izuzetno jaka. U šolju ili čašu se sipa kondenzovano mlijeko i led, zatim se stavlja filter, a potom se sipa prethodno skuvana kafa sa šećerom.
8. Meksiko 
Foto: ElMejorNido.com

Foto: ElMejorNido.com

Pripremljena sa cimetom, tradicionalna meksička kafa služi se u glinenoj šolji sa nerafinisanim šećerom, naziv joj je Café de Olla.
9. Senegal 
Napitak je začinjen biberom, a služi se i sa karanfilićem. Ovi začini su samleveni i skuvani zajedno sa kafom, potom se serviraju sipani kroz filter.
10. Brazil 
Mnogi kajpirinju smatraju tradicionlanim brazilskim pićem, ali kafezino je daleko popularniji napitak među lokalnim stanovništvom. Sličan espresu, kafezino je zapravo mala doza filtrirane jake kafe. Jedina razlika je u tome što je ovaj napitak prethodno zaslađen, šećer se melje zajedno sa zrnima kafe.
11. Španija 
Za one koji uživaju u veoma slatkoj kafi, španska bombon kafa prava je poslastica. Ovaj napitak vrlo je gust i sladak, a sadrži istu količinu kafe i kondenzovanog mlijeka, koje se prvo sipa u šolju.
12. Irska 
Jedna od najrasprostranjenijih kafa na svijetu, sastoji se od vrućeg espresa, šećera i viskija, dok se na kraju dodaje kremasti, mlječni šlag.
13. Austrija 
Omiljena kafa u Austriji je espreso sa šlagom ili kapućino sa šlagom koji je preliven kakaom.
14. Francuska  
Francuzi svoju kafu najradije ispijaju ujutru uz kroasan, a sam napitak sastoji se od jednake količine filter kafe i mlijeka, služi se u velikoj šolji.
15. Maroko 
Foto: The Hungry Traveler

Foto: The Hungry Traveler

Crna kafa u Maroku se sprema zajedno sa kardamonom, cimetom, karanfilićem i biberom.
Izvor: Elle.rs