ART PREPORUKA

DEUS: Omaž Bojanu Bajramoviću, Merima Njegomir u CNP-u, promocije knjiga, izložbe…

kic_press_deusProgram manifestacije DEUS drugačiji je ove godine u odnosu na prethodne, rekla je savjetnica za kulturu u Sekreatrijatu za kulturu i sport Glavnog grada Sanja Vojinović na današnjoj konferenciji za novinare u Multimedijalnoj sali KIC-a ,,Budo Tomović”.
DEUS počinje sjutra, 1. decembra, u Modernoj galeriji u 19 sati, izložbom radova studenata Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore. Manifestaciju će otvoriti ministar kulture Janko Ljumović, a na otvaranju će govoriti i dekan Arhitektonskog fakulteta Svetislav Popović.
– To je jedan od projekata koji je nastao na osnovu sporazuma koji je potpisan sa predstavnicima Glavnog grada Podgorice i UCG, tako da je ova izložba vid te saradnje i biće predstavljeni radovi studenata koji su nastajali u proteklih deset godina – kazala je Vojinović.
Ova manifestacija traje do 30. decembra kada će na Trgu nezavisnosti u 20 sati biti održan koncert sopranistkinje Aleksandre Vojvodić-Jovović, sa specijalnim gostom Vasom Stajkićem. Pjevaće filmske arije, a pratiće ih orkestar Radovana Papovića.
– Taj koncert biće uvod u novogodišnje slavlje – istakla je Vojinović.

kic_press_deus_01
Promocija knjige Borisa Jovanovića Kastela ,,Pozivno pismo suncu” u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Podgorice biće održana 5. decembra u Narodnoj biblioteci ,,Radosav Ljumović”, 7. decembra u KIC-u ,,Malesija” gostovaće pozorište iz Skadra sa predstavom ,,Majka Tereza kad bijaše Gondže”, 8. decembra u biblioteci ,,Radosav Ljumović” biće promocija ,,Rječnika makedonsko-crnogorskog, crnogorsko-makedonskog” autora Remza Skenderovića. 13. decembra u bibilioteci ,,Radosav Ljumović” Borislav Jovanović promovisaće knjigu ,,Estetska izvedenica crnogorske književnosti”, 13. decembra u Velikoj sali KIC-a ,,Budo Tomović” biće premijerno projektovan film Momira Matovića ,,Mi pravimo žive slike”, 15. decembra u biblioteci ,,Radosav Ljumović” biće promocija knjige ,,Sokratov sljedbenik” Vojina Sekulovića, a iste večeri u Velikoj sali KIC-a ,,Budo Tomović” koncert Zdravka Đuranovića pod nazivom ,,Pjesmo moja Podgorice”. Merima Njegomir imaće koncert u Crnogorskom narodnom pozorištu 18. decembra u 20 sati uz pratnju orkestra Radio-Televizije Srbije. To će ujedno biti jedini koncert koji neće biti besplatan u sklopu DEUS-a i ulaznica će koštati pet eura.

capture

Već 20. decembra, tradicionalno u okviru DEUS-a, biće priređena dva programa škole ,,Vasa Pavić” koja slavi 70 godina postojanja tako da su organizatori odlučili da u Velikoj sali KIC-a ,,Budo Tomović” u 12 sati koncert održe učenici ove škole, a u 20 sati u istoj sali bude priređen koncert nastavnika. Istog dana, 20. decembra, u Modernoj galeriji biće otvorena izložba radova Igora Rakčevića, a 21. decembra u biblioteci ,,Radosav Ljumović” biće promovisana knjiga ,,Istorija hronologije događaja Podgorica” autora Danila Burzana. Istog dana u KIC-u ,,Zeta” biće priređen koncert Radoša Malidžana (klasična gitara), a 22. decembra u Sali DODEST biće promocija knjige ,,Starac u zalivu” Jovana Nikoleidisa, 23. decembra u Velikoj sali KIC ,,Budo Tomović” koncert violončeliste Bogdana Asanovića, uz klavirsku pratnju Luke Džačića, 24. decembra imaće koncert i učenici škole ,,Andre Navara”.
Gradsko pozorište slavi 65 godina, pa će u Velikoj sali KIC-a ,,Budo Tomović” 27. decembra biti premijerno prikazan film o toj instituciji.
Koncert ,,Omaž Bojanu Bajramoviću” biće priređeno 28. decembra u Velikoj sali ,,Budo Tomović”. Nastupiće Sergej Ćetković, Bojan Marović, Zoran Kalezić, Knez, Željko Samardžić i drugi.
Realizacija ovih 20 programa koštala je 38.500 eura.

B.R.
Foto: B. Šekularac