DRUŠTVO PREPORUKA

INSPEKCIJA: Iz prodaje povučena lutka opasna po zdravlje

ff28ff297768466b5e22236fcea479ad

Zdravstveno-sanitarna inspekcija utvrdila je da igračka – lutka, koja je tri godine prodavana u Crnoj Gori predstavlja “ozbiljan rizik po zdravlje” i povučena je sa tržišta.

Iz Kompanije “Pan Graf CG” pozvali su sve građane koji imaju primjerak igračke “Lutka Fashion Styles”, marke “Tian Fu Toys”, da je hitno donesu u prodavnicu u kojoj su je kupili, ili kod njih u veleprodaju, kako bi im vratili novac.

Zdravstveno-sanitarna inspekcija utvrdila je da  igračka predstavlja “ozbiljan rizik po zdravlje potrošača”, zbog visokog sadržaja opasnog ftalata  – skoro 200 puta većeg od propisanog.

Iz tog razloga, uvoznik i distributer tog proizvoda – preduzeće “Pan Graf CG” povuklo je sve komade sa tržišta. Oni su u novinskom oglasu napisali da je igračka prodavana na tržištu od 2014. godine do 18. novembra i da sadrži ftalat koji može štetiti zdravlju djece:

Igračka ima povećan sadržaj Bis(2-ethylhexyl)ftalata u odnosu na propisanu vrijednost (izmjerena vrijednost 19,3 odsto po masi). Propisana vrijednost je 0,1 odsto po masi.

Iz te kompanije “Vijestima” je saopšteno da su bili iznenađeni nalazom inspekcije, jer su lutke prešle granicu i sve kontrole.

-Prvi put smo čuli tada za ftalat, a nikada ranije nijesmo bili kontrolisani u vezi sa tim-kazali su.

Tvrde da je inspekcija došla ranije i tražila nekoliko komada lutki za analizu, da bi potom bilo utvrđeno da predstavljaju ozbiljan rizik po zdravlje.

Glavna inspektorka Zdravstveno-sanitarne inspkecije Višnja Orban uputila je juče novinara da se obrati Upravi za inspekcijske poslove.

Do zaključenaja broja nije odgovoreno kako je opasna igračka prošla kontrole i dospjela na crnogorsko tržište.

Izvor: vijesti.me