ART SLAJDER

PREDSTAVLJANJE PRVE KNJIGE SANJE PERIĆ NA DAN DJETETA: Svaka od 46 pjesama ima i QR kod

sanja-peric_02

Prva autorska knjiga stihova Sanje Perić pod nazivom „Uživaj dok si dijete“ biće predstavljena publici 20. novembra kada se obilježava i svjetski Dan djeteta. Knjiga sadrži 46 pjesama – dječjih muzičkih hitova koji duži niz godina čine sastavni dio domaćih i međunarodnih festivala.

Iako je značajan broj izabranih pjesama krunisan i prestižnim muzičkim nagradama, njihov najveći uspjeh je u tome što su sve pjesme odavno osvojile srca i djece i roditelja, te postale svojevrstan dio odrastanja i svakodnevnog druženja mališana u vrtićima, školama i igraonicama. Zahvaljujući takvom prijemu, kaže za MNE magazin Sanja Perić, osjetila sam da imam i neku vrstu dodatne obaveze koju mogu ispuniti ukoliko svoje pjesme objedinim i učinim ih dostupnim široj javnosti – i to na poseban način.

-Vođena željom da obradujem male čitaoce, izabrala sam rješenje koje omogućuje da svaka pjesma u knjizi, uz tekstualni dio, ima i svoj QR code sa kojeg će se automatski učitavati audio fajl tj. zvučni zapis njene originalne izvedbe (svi audio fajlovi pjesama biće dostupni na internet stranici, uređenoj i dizajniranoj u formatu eksternog dijela knjige i biće slobodni za download-ovanje), što predstavlja posebnu vrijednost koja ovu knjigu čini drugačijom i prvom te vrste u Crnoj Gori. U dijelu dizajnerskog rješenja, stihovi pjesama obogaćeni su unikatnim, autentičnim ilustracijama urađenim u punom koloru, a s ciljem da razviju kreativnost i maštu mališana-kaže Sanja.

Za ilustracije je bio zadužen pjesnik, dramski pisac i ilustrator za djecu Predrag Peđa Trajković. Knjiga je, osim te konstantno dostupne zvučne forme pjesama, osmišljena da bude i na drugi način interaktivna pa u ponudi stoji i pjevanje uz karaoke, pisanje stihova i samostalno viđenje i ilustrovanje autorkinih stihova.sanja-peric_01

Autorka se prisjeća da su je posljednjih godina često  pitali zašto ne objavi knjigu.

-I moja želja je bila da se tako nešto desi, ali nisam nalazila način kako da te stihove, pisane po muzici ili za muziku, “oživim”. U tome su mi pomogli illustrator Peđa Trajković koji je oživio likove iz pjesama, i Damir Skarep, dizajner čiji predlog je bio upravo QR Code i web stranica kao sastavni dio knjige. Po tome je ova knjiga prva u Crnoj Gori zbog čega sam posebno ponosna-ističe Sanja.

Naša sagovornica, pojašnjavajući naziv knjige, šalje i poruku djeci:

-Zašto naziv ,,Uživaj dok si dijete”? Zato što je u njoj sve ono što želim svojoj i ostaloj djeci da poručim – da uživaju u svom djetinjstvu što više, da što duže budu djeca i da ne žure da odrastu.

U ovom projektu učestvovali su mnogi pojedinci, istaknuti predstavnici kulturno-umjetničke scene u Crnoj Gori, koji su u njega vjerovali i podržali ga.sanja-peric

Recenziju je napisala doc. mr  Jelena Martinović – Bogojević, muzički pedagog i autorka pjesama za djecu, koja je navela da ,,zbirka  predstavlja objedinjene stihove Sanje Perić, tekstopisca koji poznaje šarm, razigranost i raznolikost dječijeg svijeta”.

-Gotovo dvije decenije njene pjesme inspirišu muzičare da za njih pišu muziku i djecu da se u njima prepoznaju. Mnoge među njima zablistale su na festivalima, podižući standarde dobrog teksta, u vremenu kad se za prave vrijednosti na muzičkoj sceni nije lako izboriti. No, ono što čini posebnu draž ovih pjesama je njihova spontanost, duhovitost i toplina. One nam pričaju o jednostavnim životnim stvarima na djeci blizak način: kako se čarapice uvijek raspare, šta se dešava tati ribolovcu koji ,,strpljiv ćuti, dok se riba ne razljuti”, zašto je važno da vjeruješ u sebe, kako izgleda magija cirkusa, zašto je učiteljica ,,naša prava prijateljica”. Ljubavi i prve simpatije se dešavaju kad se zaljubimo u Nađu- ,,i od sladoleda slađu”, pa se ,,milion nota spoje u nit”, ili kad nespretno pošaljemo poruku pogrešnom dječaku, pa ,,šuškaju svi, da smo zbunjeni od ljubavi”. Čitajući stihove,  čini se da oni, koje govore o porodici, o tome koliko su roditelji važni, zašto se mnogo voli baba, šta bi za svoju Mrvicu učinio tata, šta se desi kad poraste ,,Sunce mamino”, u sebi nose posebnu toplinu porodične privrženosti i ljubavi, koju Sanja gradi, živi i osjeća. Kako bi se sve to pretočilo u stih, tu su njeni nezamjenjivi asistenti, Danilo i Manja, kao stalni izvori nadahnuća.

sanjakatarinaPjesme Sanje Perić pomažu djeci da bolje razumiju zagonetke odrastanja, a odraslima da otkrivaju mozaike dječije mašte i stvarnosti. One su u svojoj suštini- iskrene i zato ih djeca lako pamte i brzo zavole. Spojene sa muzikom dobijaju svoj puni izraz, upečatljiv i vrijedan za crnogorsko stvaralaštvo posvećeno djeci-navedeno je u recenziji.

V.T.

Foto: B. Šekularac

 

 

,,Uživaj dok si dijete”

 

Nisu važne samo želje, da ih pratiš slijepo.

Važno je da znaš naći pravi put

Ako činiš dobre stvari vratiće ti lijepo

Čak i onaj ko je nekad bio ljut

 

Nemoj nikad da zaboraviš

Mali osmjeh bar čim se probudiš

Godine baš brzo prolete

Zato uživaj sada dok si dijete

 

Sakriveni iza ugla izazovi čuče

Al’ sve je do tebe kol'ko ćeš da daš

Samo nikad nemoj stati, ne gledaj u juče

Ispred tebe stoji staza kojoj pripadaš

 

U tišini noći desiće se često

Da ti u san dođe nešto čemu nije mjesto

Sjeti se da djecu, od tih takvih stvari,

Uvijek čuvaju anđeli čuvari.