ART PREPORUKA

USPJEH CRNOGORSKIH MUZIČARA U SKADRU: Grand prix za Luku Perazića, nagrade i za Šiševića, Stanišića, Jovovića, Marković i Popovića

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Petnaestogodišnji Luka Perazić iz Podgorice osvojio je grand prix na 15. internacionalnom takmičenju ,,Pjeter Gaci” u Skadru. Iz Crne Gore su se uspješno predstavili i pijanista Simo Šišević, koji je osvojio prvu nagradu u svojoj kategoriji, violinisti Miljan Stanišić (2. nagrada), Jovan Jovović (3. nagrada) i Sofija Marković, kao i violončelista Kosta Popović, koji je osvojio drugu nagradu.
Takmičenje se odvijalo u dvije etape, a u finalu su se, za veliku nagradu, predstavili pobjednici svih kategorija, gudači, pijanisti i solo-pjevači. Devetočlani žiri je bio sastavljen od eminentnih profesora beogradske, prištinske i akademije u Tirani. U uzbudljivoj završnici, kojom prilikom su javno čitani glasovi članova žirija, Luka Perazić je ubjedljivom većinom proglašen pobjednikom. Osim pehara, pobjedniku sljeduje i novčana nagrada, koja će mu pomoći da se pripremi za naredna takmičenja i izazove.
Luka je učenik prof. Vilija Ferdinandija, priznatog umjetnika i najboljeg violinskog pedagoga u zemlji i šire. Na nedavnom takmičenju u Valjevu prof. Ferdinandi je i zvanično proglašen za najboljeg profesora, u konkurenciji preko 60 pedagoga.

Profesor Davor Novak bio je korepetitor svim našim učesnicima – takmičarima iz Crne Gore.
Mn.M.