ART PREPORUKA

GODIŠNJA NAGRADA KOMUN@: Dobitnik Senad Gačević

komuna coverDobitnik Godišnje nagrade časopisa KOMUN@ koja se dodjeljuje za očuvanje, promociju i valorizaciju kulturne baštine Crne Gore u 2016. godini je Senad Gačević, profesor Muzičke akademije na Cetinju, koji u posljednje dvije decenije predstavlja jednu od najupečatljivijih figura muzičkog i kulturnog života uopšte u Crnoj Gori. Rezultati njegovog rada kao muzičkog pedagoga, kompozitora, organizatora muzičkog života, rukovodioca institucija, nosioca raznih inicijativa za očuvanje kulturne baštine u okviru građanskog društva, predstavljaju trajne vrijednosti muzičke i kulture uopšte i pedagogije kod nas. Važan je njegov angažman i doprinos u razvoju civilnog građanskog društva u Crnoj Gori, a kroz sve dosadašnje aktivnosti značajno je doprinio očuvanju kulturne baštine Crne Gore.
Odluku je donio tročlani žiri u sastavu: predsjednik Andrej Nikolaidis, poznati crnogorski književnik i novinar i članovi: prof.dr Aleksandar Čilikov, profesor Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju i još pet umjetničkih fakulteta u regionu i Minja Bojanić, slikar, publicista i izvršni urednik časopisa Komun@.
Godišnja nagrada sastoji se od novčanog dijela i diplome.

Žiri je takođe donio odluku da dodijeli ove godine i dvije Specijalne plakete i to: Gojku Kastratoviću, poznatom crnogorskom kulturnom posleniku, sineasti, filmskom i televizijskom reditelju, filmografu i autoru prve, veoma značajne istorije crnogorskog filma, osnivaču i utemeljitelju crnogorske kinoteke koji je nesumnjivo dao veliki doprinos crnogorskoj kulturnoj baštini, prvo u bivšoj SFRJ, a onda i u samoj Crnoj Gori u svakom pogledu, a prije svega u filmskoj gdje je ostavio dubok trag doprinoseći, između ostalog, tumačenju i afirmaciji crnogorske kulture, i crnogorske istorije.
Specijalna plaketa dodijeljena je i Senadi Đešević, profesorici crnogorskog jezika i književnosti u Srednjoj mješovitoj školi ,,Bećo Bašić” u Plavu, koja je tokom dugogodišnjeg obrazovnog rada sprovela i realizovala niz vrijednih projekata koji se odnose na očuvanje baštine i tradicije plavskog kraja kako bi ih sačuvala od zaborava. Istovremeno kroz različite aktivnosti i projekte koji su propagirali širenje međuetničke tolerancije i sprečavanje širenja svakog oblika netrpeljivosti, diskriminacije i mržnje razvijala je svijest kod mladih ljudi da čuvaju izvorni govor,vrijednost i ljepotu narodnih umotvorina, autentičan i originalan humor i duh naroda plavskog kraja. Ona je pored ostalog i osnivač etnološkog muzeja u toj obrazovnoj ustanovi sa preko četiri stotine eksponata, sakupljač narodnih rukotvorina i ručnih radova od izuzetne vrijednosti.
Nagrade časopisa Komun@ biće dodijeljene na svečanosti koja će biti organizovana uskoro tim povodom, o čemu će javnost biti blagovremeno informisana.