ART PREPORUKA

CNP: ,,Šćeri moja” na 21. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu

2016-05-sceri-moja_vU nedjelju, 13. novembra predstava ,,Šćeri moja” po tekstu Maje Todorović, u adaptaciji i režiji Ane Vukotić, će biti izvedena u okviru 21. Jugoslovenskog pozorišnog festivala u Užicu.
Prema riječima Bojana Munjina, selektora festivala: ,,Lucidna i uzbudljiva predstava „Šćeri moja“ Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice, prema nagrađenom komadu Maje Todorović i u režiji Ane Vukotić, preko priče o kćeri crnogorskog kneza Nikole, govori današnjim kritičkim i pomalo ironičnim jezikom o patrijarhalnom društvu i težnji, u prvom redu žene, za slobodom i sticanjem vlastitog identiteta”.
U predstavi ,,Šćeri moja” koja je premijerno izvedena na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorište u maju ove godine, igraju: Vanja Jovićević, Mirko Vlahović, Varja Đukić, Slavko Kalezić, Dušan Kovačević, Goran Vujović, Stevan Radusinović, Slobodan Marunović, Danilo Čelebić, Zoran Vujović i Mišo Obradović.
Glumci predstave ,,Šćeri moja”, Mirko Vlahović, Vanja Jovićević i Slavko Kalezić, nagrađeni su na 13. Međunarodnom festivalu glumca u Nikšiću.
Grand prix za najbolju mušku ulogu dodijeljen je Mirku Vlahoviću za ulogu knjaza Nikole Petrovića.
Grand prix za najbolju žensku ulogu dobila je Vanja Jovićević za ulogu knjeginje Zorke Petrović, a Grand prix za najbolju epizodnu mušku ulogu dobio je Slavko Kalezić za ulogu Pjesnika.
Mirko Vlahović je za ulogu knjaza Nikole Petrovića u predstavi ,,Šćeri moja” dobio nagradu za najbolje glumačko ostvarenje na 11. Festivalu mediteranskog teatra Purgatorije u Tivtu, kao i Veliku nagradu Crnogorskog narodnog pozorišta za 2016. godinu.
Rediteljka Ana Vukotić dobitnica je Godišnje nagrade CNP-a za 2016. godinu, za režiju i adaptaciju predstave ,,Šćeri moja”.
Na festivalu u Užicu koji traje od 7. do 14. novembra, osim Crnogorskog narodnog pozorišta učestvuju: Srpsko narodno pozorište Novi Sad, Atelje 212, Jugoslovensko dramsko pozorište, Narodno pozorište Beograd, Zagrebačko kazalište mladih i Narodno pozorište Beograd.