ART PREPORUKA

,,KARVER”: Dnevnik čitanja sa učenicima danilovgradske gimnazije

procesDnevnik čitanja – izložba radova učenika Gimnazije ,,Petar I Petrović Njegoš” iz Danilovgrada nastalih na časovima književnosti profesora Miroslava Minića, biće otvorena u petak, 11. novembra u 18 sati u knjižari ,,Karver”.

Izložba ,,Dnevnik čitanja“ je nastala kao rezultat rada profesora Miroslava Minića sa učenicama i učenicima, njegove potrage za odgovarajućim pedagoškim pristupom u radu sa mladima. U želji da podstakne učenice i učenike prvog i trećeg razreda da svoj doživljaj književnog djela vizuelno izraze, profesor je pokrenuo proces izrade kolaža koji su nastali od crteža, fotografija i isječaka iz novina. Izložba predstavlja svojevrsni dokument o načinu na koji su učenice i učenice vizualizovali svoje doživljaje, shvatanja, ideje, poimanja života na koje su ih podstakla književna djela. Radovi su u maju predstavljeni podgoričkoj publici u prostorijama Fondacije ,,Petrović Njegoš” u Dvorcu Petrovića na Kruševcu.
,,Nakon otvaranja izložbe, u 19 sati na terasi kafea – knjižare ,,pokrećemo” program pod nazivom Moj život sa/na filmu, projekcijom filma ,,Čarlijev svijet” (The Perks of Being a Wallflower). Film je snimljen prema bestseleru Stephena Chboskog, a sam pisac je scenarista i režiser filma. Sa Loganom Lermanom, Emmom Watson i Ezrom Miller u glavnim ulogama, ,,Čarlijev svijet” je priča o ljubavi, gubitku, strahu i nadi, o nezaboravnim prijateljima”, saopštili su organizatori.

Programom ,,Moj život sa/na filmu”, knjižara “Karver” otvara niz tema koje okupiraju različite generacije, grupe, svakoga ponaosob.

– Namjera nam je da nakon projekcije filmova pokrenemo razgovore na teme koje nisu dovoljno otvorene u gradu i društvu. Nadmo se interesu da promovišemo razvoj filmske kulture i kritičkog razmišljanja, podsjetimo na značaj razvoja kreativnosti I individualnih kvaliteta – kaže se u saopštenju.

Ovog petka o filmu ,,Čarlijev svijet” o filmu, mladim ljudima, današnjem obrazovanju, adolescenciji… sa posjetiocima razgovaraće profesori književnosti Miroslav Minić i Svetlana Jovetić Koprivica.

Izvor: CDM