MODA SLAJDER

EMERIK FRANSOA UOČI PREDSTAVLJANJA KOLEKCIJE U PODGORICI: Volim da otkrivam nove kulture, a crnogorska je moćna i bogata

Emerik Fransoa i Nataša Milićević, foto: YouTube

Emerik Fransoa i Nataša Milićević, foto: YouTube

Francuski dizajner visoke mode Emerik Fransoa otvoriće 15. novembra modnu manifestaciju ,,Mercedes-Benz Fashion Week Montenegro”.

Pet dana uoči prikazivanja bajkovite kolekcije ,,LEGENDS” na Nedjelji mode prvi put u Crnoj Gori i samo dan prije predstavljanja na ,,Serbia Fashion Week”-u čiji je umjetnički direktor, Fransoa za MNE magazin govori o modi, Crnoj Gori, inspiraciji, kulturi, bajkama i životu.

Svetlana Horvat i Emerik Fransoa, SFW 2016, foto: D. Tintor

Svetlana Horvat i Emerik Fransoa, SFW 2016, foto: Dragana Tintor

Kako je došlo do saradnje sa organizatorima ,,Mercedes-Benz Fashion Week Montenegro“-a? 
– Do saradnje je došlo preko zajedničke želje moje i Svetlane Horvat, predsjednice ,,Serbia Fashion Week”-a. Želio sam da otkrijem više o kulturi Crne Gore, a to je moglo biti omogućeno posredstvom ,,Serbia Fashion Week“-a čiji sam umjetnički direktor.
Koliko Vam znači predstavljanje kolekcije ovdje i jeste li ikada bili u Crnoj Gori?
–  Ovo je prvi put da sam otkrio ovu nevjerovatnu zemlju. Vidio sam toliko fotografija koje pokazuju njenu ljepotu. Uvijek volim da otkrivam nove kulture, a u ovom slučaju ona je tako moćna, bogata i zanimljiva.

Kao umjetnički direktor ,,Serbia Fashion Week”-a, bili ste u prilici da gledate kolekcije crnogorskih dizajnera. Kakvo je Vaše mišljenje o crnogorskoj modnoj sceni?
– Crnogorski dizajneri zaslužuju da se o njima više čuje u ostalim zemljama, jer zaista na savršen način promovišu svoju kulturu, narodnu nošnju i moraju da nastave sa idejom da kombinuju tradicionalno i moderno.

,,Legends", foto: luxsure.fr

,,Legends”, foto: luxsure.fr

Na kakvo ćete  ,,putovanje” povesti posjetioce ,,Mercedes-Benz Fashion Week Montenegro“-a svojom kolekcijom?
– Goste ću povesti na svoju ,,LEGENDS” kolekciju visoke mode i pozvati ih da otkriju tradicionalne likove iz bajki, ali na moderan način visoke mode.
Jasno je da Vi vjerujete u legende. Keltski simboli su vrlo prisutni u Vašim kolekcijama, a u pozadini se čuje keltska muzika. Odakle fascinacija Keltima, mitovima, bajkama, nimfama, vampirima, vješticama i kraljicama?
– Volim da pišem priče, prvo za sebe, a onda da te bajke podijelim sa gostima. Oduvijek sam volio da stvaram svoje likove, svoj svijet inspirisan religioznim ili mitskim detaljima. Vrlo je važno, čak i za odrasle, da nikada ne izgube svoje oči djeteta, da budu u mogućnosti da sanjaju lako.
Koji je Vaš omiljeni materijal za rad?
– Koristim različite materijale, od tradicionalnih materijala za visoku modu svile, vune ili pamuka do čvrstih metalnih materijala. Takođe volim da sebe transformišem kroz sopstveni materijal – da ih uništavam, palim ih, da dolazim do različitih rezultata.

,,Legends", foto: luxsure.fr

,,Legends”, foto: luxsure.fr

,,Crna je moja boja“, kažete. Zašto?
– Crna je moj izraz kada želite da nosite drugačiji izrez, različite šare, crna je način da se fokusiram na dio svog rada.

A zašto crna boja? Jer postoji 1000 različitih vrsta crne, u smislu nijanse koju nosite, boje uglja ili vatreno crne, u smislu aspekta – mat, sjajna, šljašteća, nježnocrna. Ta boja ima beskrajan potencijal za rad.
Otkud ljubav prema modi?
– Zapravo ne gajim toliku strast prema odjeći ili materijalu, zaljubljen sam u oblike ženskog tijela i uvijek pokušavam da svaku damu učinim impresivno lijepom i senzualnom. Vrlo je zanimljivo ponekad vidjeti klijentkinju kako sebe iznenađeno posmatra u ogledalu tokom posljednjeg podešavanja haljine. Ako se osjeća ljepšom nego što je ikada mislila da je to moguće, onda sam uspio!
Kako je bilo raditi sa Tjerijem Miglerom i Kristijanom Lakroaom?
– Bilo je to impresivno iskustvo započeti karijeru sa dva veoma poznata kreatora visoke mode. Gospodin Migler donio mi je ljubav prema ženi, obliku njenog tijela i strast prema korsetima. Gospodin Lakroa prenio mi je preciznost za detalje, rad na silueti i pozitivnu energiju koju i dalje držim u sebi.
Modom se bavite 16 godina. Na koji ste trenutak najponosniji?
– Moj najponosniji trenutak jeste da zamislim način na koji sam kreirao posljednjih  godina, od trenutka kada sam bio dijete u porodičnoj kući, maštajući samo o tome da uradim malu reviju možda jednom u životu. Ali znate, dizajner uvijek treba da vjeruje da će se njegov najponosniji trenutak desiti danas ili sjutra.

,,Legends", foto: luxsure.fr

,,Legends”, foto: luxsure.fr

Francuska je oduvijek bila sinonim za modu i eleganciju. Kako vidite modu danas?
– Moda se puno mijenjala proteklih decenija. Sav moj rad, kao francuskog dizajnera, odnosi se sada na francusku eleganciju, da pokušam da dokažem da i dalje postoji i da nije samo stvar prošlosti, već da je elegancija beskrajna u smislu vremena i da je razumiju ljudi različitih kultura širom svijeta.
,,Bezvremena elegancija bez trendova i sezona“, ,,Fetiš siluete čovjeka koji je postao vajar.“ rečenice su kojim su opisane Vaše kolekcije. Da li zaista postoje trendovi u modi ili je ona samo bezvremena poput umjetnosti?
– Modni svijet vrlo često gleda samo sebe i ne interesuju ga ostale umjetnosti. Tako da, u pravu ste, moja vizija više se odnosi na univerzum, globalni način razmišljanja o ljepoti koja se kreće oko tijela, modi kao načinu da se izrazi značajnije način življenja, razgovara o ljepoti i svakako govori o strasti.
Što je, po Vama, najbezvremeniji komad odjeće?
– Najbezvremeniji komad odjeće definitivno je onaj koji ne želite izbaciti iz ormara! Svi imamo neke komade koji su pomalo zastarjeli, možda i nisu dobro očuvani, ali i dalje ih nosimo i volimo. Svakako ti komadi nose svoju priču.
Bojana Radonjić