ART ART_IZDVOJENO

INSTITUT ,,YUNUS EMRE”: Upis na kurs Ebru umjetnosti do 14. novembra

ebru-kurs-2016-posterInstitut Yunus Emre koji djeluje i radi u okviru Ambasade Republike Turske u Podgorici počinje sa organizovanjem kursa Ebru umjetnosti. Upis je počeo 31. oktobra i trajaće do 14. novembra 2016. Upis se vrši u prostorijama Instituta Yunus Emre, ulica Slobode br.78 u Podgorici. Kurs će početi u ponedeljak 14. novembra.
Ebru je umjetnost slikanja po površini vode. Ebru umjetnost se u početku koristila u uvezivanju knjiga, dekorisanju papira i predmeta, i kao bordura na slikama i levhama. Kako se sve više razvijala, ebru umjetnost sve je više dobijala izgled zasebne umjetnosti, tako da su umjetnici počeli sa ukrašavanjem prostorija i enterijera apstraktnim ebru slikama, te je tako ebru postao zaseban dio islamske umjetnosti.
Neke od specifičnosti ebrua su, da se ne mogu izraditi dva identična ili potpuno ista ebrua, zatim da sam umjetnik ne može znati ustvari kako izgleda njegova slika sve dok papir ne izvuče iz posude. Neki od velikana su ebru smatrali trenutnim stanjem čovjekove duše i unutrašnjosti, što zbog odabira boja, kompozicije ili izgleda same slike koju dotična osoba slika, pa su ebru definisali i kao umjetnost čovjekove duše.
Ebru umjetnost datira na prostoru Republike Turske od vremena osmanlijske države do današnjih dana.

Ebru umjetnost se dijeli na dvanaest osnovnih vrsta:
1. Batal – krupni ebru
2. Čićekli – cvijetni ebru
3. Čift – dupli ebru
4. Dalgali – valoviti ebru
5. Gel git – plima i oseka ebru
6. Hafif – blagi ebru
7. Hatip – ebru motivi
8. Neftli – ebru sa terpentinom
9. Serpmeli – pjegavi ebru
10. Šal – kašmirski ebru
11. Tarakli – češljani ebru
12. Yazili – pisani ebru

Kurs je besplatan i  broj mjesta ograničen.
Za više informacija kontakt telefoni su: 020 223 731, 020 223 741

kud duga