PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

RUSKI PSIHOLOZI OTKRILI: Ovo su crtani filmovi koji najštetnije djeluju na um djeteta

Foto: Agencije

Foto: Agencije

Ruski psiholozi sproveli su istraživanje nakon kojeg su saopštili crtane filmove koji najštetnije djeluju na um djeteta.

Na prvom mjestu najštetniji crtać za djecu je ,,Maša i medvjed”. U objašnjenju se navodi da se glavna junakinja Maša loše ponaša – radi pakosti, pravi gestikulacije… Naučnici kažu da će se to loše odraziti na djecu koja mogu pomisliti da je takvo ponašanje normalno.

Crtani film ,,Maša i medvjed” je popularan ne samo u Rusiji već i u Italiji, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Indoneziji, kao i na Istoku. Popularnost djevojčice Maše u muslimanskom svijetu u vezi je s činjenicom da joj je glava pokrivena maramom, stoji u istraživanju.

Američki ,,Monster High” (,,Škola za čudovišta”) osvojio je drugo mjesto na rang-listi. Psiholozi smatraju da vokabular likova iz crtanog filma može pokvariti djecu.

,,SpongeBob SquarePants” (,,Sunđer Bob Kockalone”) zauzeo je treće mjesto na listi jer je glavni lik previše sebičan i stalno kritikuje odrasle.

Na četvrtom mjestu je američki klasik ,,Tom i Džeri”. Stručnjaci smatraju da se glavni likovi mačke i miša ponašaju nedolično.

Izvor: radiosarajevo.ba