ART PREPORUKA

ODLAZAK LEGENDE KVIZA ,,SLAGALICA”: Preminula Milka Canić

Foto: Dejan Živančević / RAS Srbija

Foto: Dejan Živančević / RAS Srbija

Lektorka i supervizorka popularnog kviza ,,Slagalica” Milka Canić (72) preminula je danas u Beogradu nakon duge i teške bolesti.
Od 2002. godine bila je supervizor u najpopularnijem kvizu i autor je brojnih udžbenika. Milka je radila kao profesorka srpsko-hrvatskog jezika u Prištinskoj gimnaziji, zatim u Vojnoj gimnaziji u Beogradu, a od tada i kao lektor.
Gledaoci kraj malih ekrana upamtiće je po čuvenom ,,Dobro veče”, koje je izgovarala na početku svake emisije ,,Slagalice”.
Ostatak kviza obično bi provela neprimijećeno, osim kada bi za dilemu oko odgovora u nekoj od igara davala iscrpno objašnjenje.

Slučajno počela da radi na televiziji

Milka je u jednom od rijetkih intervjua koje je dala govorila o svom životu. Bila je u braku sa Dragišom, i ima sina Tomislava i ćerku Katarinu, bila je baka troje unučića – Teodoru, Aleksu i Vukašina.

– Ja sam mnogo rano počela da čitam, čak sam rano počela i da pišem, ali taj moj dar za koji je još moj profesor iz Šeste beogradse gimnazije, Teodor Opalić, tvrdio da postoji, nisam razvila. Veoma rano, u devetnaestoj godini, sam se udala i neki ljepši motivi, život i okolnosti su me odveli na drugu stranu – ispričala je Milka za internet magazin studenata novinarstva “Žurnalist”.

– Na televiziji sam počela da radim slučajno, na predlog prijateljice koja je bila spikerka na RTS-u. Ona me je jednog dana pozvala i pitala: ,,Hoćeš li ti Milka da dođeš malo da pomogneš u programu ,,Srbija danas” kao lektor?” Ja kažem da to nikad nisam radila, ustvari, jesam radila kao lektor ali ne kao televizijski i ne znam da li ću to znati. ,,Znaćeš”, kaže ona i tako je to počelo. Poslije nje me je moj kolega Žika Čebić pozvao da radim u ,,Slagalici”, njemu sam isto tako odgovorila da ne znam da li ću to znati, jer je to teško i odgovorno da se po čitav dan družite s knjigama. On kaže: ,,Hoćete, hoćete, ja znam da hoćete” i sreća te smo moja urednica i ja našle zajednički jezik i ta saradnja je dobro počela i traje uspješno već dugi niz godina – ispričala je Milka za ,,Žurnalist”.
Izvor: Blic.rs