DRUŠTVO

NVO “4LIFE”: Ne može se riješiti problem zloupotreba droga bez saradnje sa institucijama

logo

 
Mreža za politiku prema drogama Jugoistočne Evrope koju čine predstavnici 18 organizacija iz osam zemalja ocijenila je da je nedostatak komunikacije i saradnje između predstavnka državnih institucija i nevladinog sektora u borbi protiv droge u Crnoj Gori jedan od ključnih problema. Član Mreže i izvršni direktor NVO „4life“ Saša Mijović, u razgovoru za MNE magazin kaže da je to dominantan problem u svim zemljama u regionu.

– Suočavanje sa problemom se izbjegava, odgovorni ne izdvajaju novac, jer im očigledno nije u fokusu interesovanja ili smatraju da ovakvim stvarima ne treba niko ozbiljno da se bavi-ocijenio je Mijović.

U Crnoj Gori, prema njegovim riječima, ne postoje zvanični podaci o broju zavisnika, odnosno registar postoji, ali nije funkcionalan.

-To znači da u postojećem registru imamo podatke samo iz zdravstvenih ustanova, iz domova zdravlja i bolnica, ali ne i iz zatvora, nevladinog sektora, ustanove na Kakarickoj  gori, i ostalih mjesta gdje se zavisnici/e javljaju za pomoć – kategoričan je Mijović.

13238862_1237627546255652_4975676808195777710_nOn kaže da će nakon analize stanja u regionu i kod nas, a u okviru projekta Mreže za politiku prema drogama, biti jasnije o čemu govori kada upozorava na alarmantnu situaciju i probleme.

-Društvo u cjelini se ne bavi dovoljno ovim problemom pa onda napori i želje aktivista u NVO sektoru često nijesu dovoljne- navodi Mijović.

Program rehabilitacije i resocijalizacije koji već osam godina sprovodi ova nevladina organizacija pomogao je da je više od 60 pojedinaca koji su bili u problemu sa bolestima zavisnosti danas, po riječima Mijovića „uspješno rehabilitovano i resocijalizovano”.

-Rezultati koje imamo nam daju snagu da uprkos svemu istrajemo u borbi i zamislima kada je riječ o zloupotrebama psihoaktivnih supstanci-kazao je Mijović.

U dosadašnjem radu predstavnici ove organizacije, osim finansijskih nijesu imali većih problema u radu sa zavisnicima a Mijović to objašnjava programom koji je sastavljen od jednako važnih segmenta.

– Suština je da zavisnik uz našu pomoć mora prihvatiti da ga vodimo. Da nam ukaže svo povjerenje jer samo tako možemo zajedno doći do rezultata. Riječ je o veoma socijalno inteligentnim osobama što taj prvi korak i čini težim, ali i izazovnijim. Program čine i radionice individualne i grupne-kazao je Mijović.

Prema njegovoj ocjeni najvažniji dio čini psihoedukacija koja  podrazumijeva rad terapeuta sa zavisnicima i njihovim porodicama

-Ako mijenjamo zavisnika, a ne radimo sa porodicom, ništa nismo uradili. Ovaj proces zahtijeva potpuno posvećivanje jer ne postoji čarobni štapić za rješenje bez učešća svih aktera. Terapeuti i porodica daju svoj doprinos i pomažu, ali ostatak priče je na zavisniku. Proces liječenja je dugotrajan. Nema rokova – kazao je Mijović.

On je  dodao da je period optimalan za „izlječenje“ između tri ili četiri godine apstinencije.

-Dosadašnje iskustvo mi je pokazalo da u početku liječenja treba posebno voditi računa o emocijama zavisnika. Naime, proces početka ostavljanja droge odvija se na emotivnom, a ne na intelektualnom nivou pacijenta zbog čega se i upoređuje sa  „stanjem“ zaljubljenosti. Taj momenat je bitno osvijestiti i u početku izbjegavati emotivna vezivanja- istakao je Mijović.

Podrška

Naš sagovornik kaže da ima i onih koji su spremni da pomognu.

-Žarko Radulović, suvlasnik hotela „Splendid“ u Bečićima je istaknuti sponzor i podrška NVO “4 Life“ i to ne samo  u materijalnom smislu već u onom, pravom, ljudskom, razgovorom i razumijevanjem. Svi koji dolaze kod nas na tretman imaju besplatan pritup spa i welness centru hotela. To je princip pažnje i prihvatanja. A oni koji uspješno prođu program mogu da, ukoliko su zainteresovani, pronađu zaposlenje u tom elitnom hotelskom kompleksu. Okrugli stolovi i seminari su nam takođe besplatni- istakao je Mijović.

I.M.