ART SLAJDER

TURSKI PISCI ASLAN I ORAKČI O CRNOJ GORI: Podgorica je lijep i simpatičan grad

Orakči (foto: Institut Yunus Emre/Facebook)

Orakči (foto: Institut Yunus Emre/Facebook)

Turski pisac Bahtijar Aslan i pjesnik Čengizhan Orakči ovih dana borave u Podgorici kao gosti Međunarodnog sajma knjiga i Instituta ,,Yunus Emre” – Turskog kulturnog centra Podgorica.
Za MNE magazin kažu da nose lijepe utiske iz našeg grada.
– Kako smo došli od prvog dana, pada kiša, ali  jutros je sunčano. Podgorica me podsjeća na rodno mjesto Bursu. Mnogo je lijep i simpatičan grad – kazao je Orakči  i dodao da će danas imati više prilike da obiđe grad.
Aslan je istakao da je Crna Gora dopadljiva, simpatična zemlja, ,,bar Podgorica, koliko sam uspio da vidim.”
– Nadam se da ću danas obići  grad. Koliko sam vidio, ljudi su jako ljubazni i gostoljubivi, lako uspostavljaju kontakt. Nisu zatvoreni. Pozitivno, sve u svemu – mišljenja je Aslan.
Srećan je, kaže, što je ovdje, dodavši da imamo divnu prirodu.
Kao neko ko je studirao, potom i predavao turski jezik i književnost, pitali smo ga koliko poznaje crnogorsku književnost.
– Nažalost, o crnogorskoj književnosti ne znam mnogo, jer mi od djetinjstva smo slušali o jugoslovenskoj književnosti. Ovo pitanje sam dobio i dok sam bio u Ukrajini, međutim, odgovor je bio da sam ja znao književnost velike Rusije (SSSR). Čitao sam Mešu Selimovića i Iva Andrića, ,,Na Drini ćuprija”. Nadam se da ćemo imati priliku da, zahvaljujući Institutu ,,Yunus Emre” upoznamo crnogorske književnike u Turskoj – rekao je Aslan.

Aslan (foto: B. Šekularac)

Aslan (foto: B. Šekularac)

Podsjetio je da je urednik jednog od najstarijih književnih časopisa Turske ,,Türk edebiyat” i istakao da su otvoreni za radove iz Crne Gore da budu objavljeni u tom listu.
Orakči je član istraživačko-razvojnog centra ,,ARGE” pri Direktoratu za nacionalno obrazovanje u Istanbulu, pa smo njegovu posjetu iskoristili da ga pitamo o obrazovnom sistemu Turske.
– Nivo obrazovanja u Turskoj je na veoma visokom nivou. U našoj zemlji ne postoji nijedan grad u kojem nema univerziteta. Postoji mnogo fakulteta za sva moguća interesovanja onih koji žele da studiraju – istakao je Orakči.
On je dodao da se uvijek trude da nivo obrazovanja, od prvog razreda osnovne, kroz srednju školu da bude najbolji mogući i kroz sve to pripremaju ih za dobro poznavanje turske kulture da bi na fakultetu zablistali.
Imali smo priliku da čujemo i odlomke iz divnog stvaralaštva oba pisca, a u pjesmi ,,Životne situacije” (,,Dünya Halleri”) Orakči, između ostalog, kaže: ,,Pa, najviše smo štetni sami sebi.”
– Svakodnevni govor je drugačiji od govora u poeziji. Zapravo sam htio da kažem da nije najveća šteta što ćeš ti nekome učiniti, najveća je šteta ako samom sebi nešto učiniš loše – objasnio je Orakči.
To može da se gleda sa više aspekata, kazao je naš sagovornik.
– Kao što je bumerang, ono što si nekom uradio, vratiće se tebi. To će te zaboljeti, bilo da je to činjeno zlo nekome ili prirodi, u stvari to se sve vraća tebi – smatra Orakči.
B.R.