ART

SLOBODAN MARUNOVIĆ S PREDSTAVOM ,,TRI MONAHA” U STOKHOLMU: Aplauz za svaki dio predstave

sloboOvog vikenda je švedska publika i publika iz dijaspore imala po prvi put priliku da na sceni Obrazovne kuće kulture ABF-u u Stokholmu čuje Njegoševe riječi s prilagođenim švedskim  prevodom. Prikazana je predstava ,,Tri monaha” istaknutog glumca Crnogorskog narodnog pozorišta  i dugogodišnjeg Njegoševog scenskog tumača Slobodana Marunovića, na poziv Justin Theatre Production – Justin pozorišne produkcije, Stokholm i njene direktorke, glumice i producenta Jelena Ivanišević- Paunović.

Slobodan Marunović je publici u Stokholmu na sebi svojstven način – virtuozno i snažno oživio likove iz “Gorskog vijenaca”, “Luče Mikrokozma”, “Potonje ure Njegoševe”, “Az Makarija” kao i pjesnički izbor i drugih crnogorskih pjesnika pod nazivom “Noć skuplja vijeka”. Publika gotovo žedna najdublje istine Njegoševog pjesničkog zanosa i misli, aplauzima je pratila svaki dio predstave.  Poslije bloka najljepše ljubavne poezije glumac je vraćen na bis s još par stihova, obećavši da će se rado vratiti i odigrati “Potonju uru Njegoševu”, samo za švedsku publiku u punom kostimu i trajanju.

Ovom predstvom je ostvaren još jedan korak na mostu kulturne saradnje Švedske i Crne Gore započet filmskom saradnjom preko Festivala Novog Balkanskog Filma – Balkan New Film Festival, BaNeFF još prije pet godina. Ovog puta krunisan je inicijativom osnivanja Udurženja koje bi radilo na održavanju Švedsko-Crnogorske kulturne saradnje. Najavljeni programi bi bili iz oblasti pozorišne umjetnosti i filma.