ART PREPORUKA

PETAR STRUGAR: Važno je poznavati svoje granice

petar-strugar_01Glumac Petar Strugar prisustvovao je večeras premijeri filma ,,Jesen samuraja” koja ga je nakon ,,Malog Buda” spojila sa Danilom Bećkovićem, Dimitrijem Vojnovim, Sergejem Trifunovićem, Hristinom Popović, Slavišom Čurovićem, Andrijom Miloševićem i Tihomirom Stanićem.
Njegovog oca u filmu tumači Nikola Kojo, dok je Strugar bio u prilici da ga gleda i u ulozi režisera kada je sa njim snimao Kojov autorski projekat ,,Stado”. Pitali smo ga kakav je Kojo ispred i iza kamere.
– Potpuno je isti. Prepoznali biste ga da ga vidite ispred kamere i iza, vjerujte mi. Ništa se tu ne mijenja – rekao nam je odlično raspoloženi Strugar.
Na posteru stoji parola ,,Ljubav je najopasnija borilačka vještina”. Zašto je ljubav najopasnija borilačka vještina?
– Pitajte Dimitrija Vojnova, ja to nisam izmislio – imao je spreman odgovor naš sagovornik.petar-strugar_jesen-samuraja
Strugar je impresionirao u ovom filmu kako ulogom, tako i pripremama za nju, pa je naporno trenirao godinu i osam mjeseci, bio na posebnom režimu ishrane, a ni u jednoj borilačkoj sceni nije imao dublera.
– To je bilo malo nepromišljeno s moje strane, ali ispalo je sve kako treba, hvala Bogu. Sve je to zajedno bio dosta zahtjevan proces, jer jednostavno nisam imao bazu podataka u svojoj memoriji za takav lik. Sva ta iskustva, emocije, sve što je potrebno da izgradim u glumačkom smislu ličnost, morao sam da prođem kroz sve da bih to napravio i doživio i mogao to kasnije da inkorporiram u svoj lik – rekao je Strugar za MNE magazin.
Znače mu puno riječi priznatog kaskadera Kalojana Vodeničarova da ,,malo je evropskih glumaca koji mogu da izvedu to što Petar može”.
Borilačke vještine nisu samo snaga mišića nego i snaga uma, pa ga za kraj pitamo što je najvrednije što je u tom smislu naučio.
– Najvrednije što nosim s ovog snimanja je to da je mnogo važno poznavati svoje granice i nikada ne pretjerivati u tome da ne bi došlo do neke ozljede – istakao je Strugar.
B.R.
Foto: B. Šekularac

kud duga