ART SLAJDER

DANILO BEĆKOVIĆ: Romantika je neuništiva

danilo-beckovic_jesen-samuraja_premijera_06Danilo Bećković prisustvovao je premijeri filma ,,Jesen samuraja” u rodnoj Podgorici. Uslijed uspjeha prethodnog ostvarenja ,,Mali Budo”, rad na ovom mu je, kaže, predstavljao pravi izazov.
Nakon novinarske projekcije u ,,Cineplexx”-u, iako umoran, kako nam je kazao, pristao je na intervju.
Zašto ,,Jesen samuraja”?
– ,,Jesen samuraja” zato što zatičemo našeg glavnog junaka u suton njegove karijere gdje želi samurajski period da završi i da započne novi život.
Kažete: ,,Оdabrali smo da priču o tome kako su se Vladica i Snežana zavoljeli smjestimo u savremeno doba, kako bismo pokazali da romantika nije rezervisana samo za daleku prošlost i minula bolja vremena”. Ima li romantike u današnjem vremenu tehnologije?
– Ima, romantika je neuništiva. Više nije tako naivna kao što smo mi navikli, ali, ljudi se i dalje vole, zaljubljuju, pate, sastaju i rastaju i to je jedna konstanta ljudske prirode koja ne može da se promijeni.
danilo-beckovic_jesen-samuraja_premijera_08Zašto Podgorica kao prvi grad gdje će biti premijera? Kakva je to tajna veza između rodnog grada i Vas?
– To je ovdje bio samo sticaj okolnosti koji je više iz tehničkih razloga. To mi je lakše, zato što ću imati pola sale rodbine (smijeh).
Hristina Popović je rekla da su na snimanju glumci pravili parodije na scene iz ovog filma?
– Jesu. Ništa od toga nije ušlo sada u film, ali će biti u ,,Making of”-u.
danilo-beckovic_jesen-samuraja_premijera_04
Kazali ste: ,,Snimao sam ,,Jesen samuraja” sa omiljenim glumcima, što je velika privilegija”. Ko Vam je bio najveće iznenađenje?
– To su sve glumci s kojima sam radio i koje poznajem cio život. Očekivao sam od njih najbolje, mislim da sam to i dobio, ali najviše iznenađenje mi je bilo koliko je sedmogodišnji Petar Novićević umio da bude pametan, skoncentrisan, spretan i kreativan u svemu.
Režiraćete i neke epizode serije ,,Senke nad Balkanom”. Što nam možete reći o tome?
– To je jako ambiciozna i zanimljiva serija kakve do sada nije bilo, koju priprema Dragan Bjelogrlić kao reditelj, producent i glavni glumac. Pošto je preuzeo na sebe te velike i važne odgovornosti, onda je pozvao nas nekoliko reditelja Kostu Đorđevića, Miroslava Lekića i Srđana Spasića da mu taj teret olakšamo i da mu pomognemo da svoju viziju prinese kraju.
B.R.
Foto: B. Šekularac

kud duga