MAGAZIN PREPORUKA

OTVOREN ,,BIG GAME FISHING 2016”: Manifestacija za doprinos turističke ponude i novih vidova turizma

unnamed– Već četvrtu godinu, hrabro, odvažno i kao prava evropska prijestonica kulture i ribarstva, organizujemo jednu od najatraktivnijih međunarodnih, društveno – sportskih manifestacija u Herceg Novom – kazao je sekretar Sekretarijata za društvene djelatnosti i sport Vladimir Dželetović otvarajući ,,Big Game Fishing 2016”.

On je napomenuo da ove godine učestvuje 20 ekipa sa po pet članova iz Crne Gore, regiona i Evrope, kojima je uspješan turnir i dobar ulov u ime Saveza za sportski ribolov na moru Crne Gore poželio Mladen Rostović.

bgf_4

Dželetović je konstatovao da ,,Big Game Fishing” svojom sadržajnošću doprinosi bogatstvu turističke ponude u periodu van sezone i otvara nove mogućnosti za drugačije vidove turizma u Herceg Novom i cijeloj državi. Upravo je to prepoznala i Turistička organizacija Herceg Novog koja je i pokrovitelj ,,Big Game Fishing”-a.

– Cilj nam je da postanemo nezaobilazna destinacija ribolovaca i ljubitelja ribolova koji putuju svijetom i učestvuju u ovakvim manifestacijama u pred i postsezoni. To bi značilo proširenje turističke ponude kako grada, tako i Crne Gore – rekao je ranije član Izvršnog odbora Turističke organizacije Herceg Novi Marko Poznanović napomenuvši da je u interesu grada da ,,Big Game Fishing” bude izdignut na nivo međunarodne manifestacije.

Međunarodni turnir u najatraktivnijoj ribolovačkoj disciplini ,,Big game ribolovu” održava se od 21. do 24. septembra u Herceg Novom, a organizuju ga Big Game fishing klub Herceg Novi i Sportsko ribolovački klub „Jugole Grakalić’’, pod pokroviteljstvom Turističke Organizacije Herceg Novi.

Predstavnik Big Game Fishing Kluba Herceg Novi Raco Gardašević objasnio je da je ,,Big Game Fishing” – ribolov na tune, sabljarke i ostale trofejne ribe.

– Imamo predstavnike iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Republike Srpske, Njemačke, Švajcarske i Rusije – rekao je Gardašević na konferenciji za novinare dodavši da je start u četvrtak ujutru iz Gradske luke u Herceg Novom, a ribanje će se odvijati u vodama Crne Gore.

bgf_1

Love se tune, sabljarke, albakori, lampuge. Takmičenje traje tri dana, pobjednik će se odrediti na osnovu vrste i težine ribe. Takođe se proglašava pobjednik za najveću ulovljenu ribu, pojasnio je Gardašević.

On je kazao da će u okviru ,,Big Game Fishing”-a biti organizovan u subotu ujutru i turnir za djecu između sedam i 14 godina ,,Little game”.

Najavljujući manifestaciju ,,Big Game Fishing 2016”, PR Nacionalne turističke organizacije Nina Vukčević ocijenila je da ,,Big Game Fishing” manifestacija doprinosi sadržajnosti turističke ponude u periodu postsezone, kako u Herceg Novom, tako i uopšte u Crnoj Gori.

– Jedini način za produžetak turističke sezone jeste razvijanje novih vidova turizma, a upravo sportsko-ribolovni turizam ima veliki potencijal u Crnoj Gori – istakla je Vukčević.

Ona je navela da se prema podacima, na kupovinu ribolovačke opreme u Evropi godišnje ostvari profit od preko pet milijardi eura.

– Kada se uz to dodaju još usluge smještaja i drugih turističkih aktivnosti, dolazi se do toga da da prihod od ribolovnog turizma dostiže cifru od preko 25 milijardi eura – kazala je Vukčević.

U ovoj manifestaciji se pored ribara i ribarenja, promovišu proizvođači autothonih lokalnih proizvoda Herceg Novog. U četvorednevnom zabavnom programu, učestvovaće domaći bendovi, a biće organizovana promocija i posluženje specijaliteta i ostalih proizvoda, kao i ribe i vina.

Izvor: CDM