MAGAZIN PREPORUKA

FOTO: Najljepše obrazovne ustanove na svijetu

Malo ko obraća pažnju na izgled objekta škole ili univerziteta jer sve dok je funkcionalan i ispunjava sve obrazovne standarde – izgled ustanove je manje važan. Međutim, širom svijeta postoje škole i obrazovne institucije koje su zaista vrijedne pažnje, od izgleda učionica, pa do uređenja školskog dvorišta. Jer, i izgled učionica i obrazovne institucije može da bude veliki podstrek za učenike i studente, jer znamo da se u lijepom okruženju najlakše daje svoj maksimum. Upravo zato je Američki institut arhitekture napravio listu najljepših škola i obrazovnih institucija širom svijeta.

Evo o kojima se radi:

Osnovna škola Nanjang, Singapur

2

Boja je osnovna komponenta dizajna ove neobične osnovne škole u Singapuru.
– Veliki broj istraživanja potvrdio je teoriju da boje mogu biti stimulativne. U SAD imamo daleko konzervativnije škole, ali boja je izuzetno važna, posebno svijetle, živahne boje. Ipak, boja ne bi trebalo da bude suviše jarka, jer takve boje mogu da odvuku pažnju djece i učine ih hiperaktivnim – stoji u ocjeni Američkog instituta arhitekture, koji navodi da brojne škole u Evropi forsiraju boje, što nekad može imati i negativan efekat.

Vrtić Fudži, Tokio

3

Riječ je o neobičnom vrtiću, gdje djeca imaju fantastične igraonice i van samog objekta. Tako djecu uče važnosti sopstvenog okruženja. Na velikim igralištima se najlakše razvijaju motorne sposobnosti i vještine djece, tako da je zaista bitno i kako izgleda prostor na kojem se oni igraju.

Srednja škola, Los Anđeles

4

Danas jedan način učenja nije dovoljan za svu djecu, jer djeca uče na različite načine. Upravo to su shvatili u jednoj srednjoj školi u Los Anđelesu, čija se škola bitno razlikuje od drugih. Svaka učionica je drugačije uređena, pa tako učenici nemaju osjećaj prezasićenosti, već im se svaki čas odvija u drugačijem okruženju. Zanimljivo je da ova škola ima i vertikalne vrtove, koji su posebna atrakcija ove škole.

Osnovna škola u Roldanu, Španija

5

Ova neobična osnovna škola, koja se nalazi u gradiću Roldan, obavijena je zelenim tepihom, tj. tepihom od umjetne trave. Uz razvoj interneta i sveprisutnu globalizaciju, i dalje postoje neki principi univerzalnog dizajna kada je riječ o školskim ustanovama. Ipak, ova škola u Španiji je razbila sve moguće standarde konstrukcije i pritom prelijepo izgleda.

Hejzelvud u Glazgovu, Škotska

6

 

Riječ je o školi za djecu sa posebnim potrebama, tj. za one koji imaju poteškoće sa vidom i sluhom. Ova škola i njeni zidovi su izgrađeni tako da su u potpunosti prilagođeni taktilnom načinu snalaženja u prostoru, na koje su ova djeca naučena. Ovo je možda i najbolji primjer škole ove vrste u svijetu.

Škola Nueva, Kalifornija

Nueva Upper School Leddy Maytum Stacy Architects

 

 

Riječ je o školi koja dio svojih resursa dijeli sa lokalnom zajednicom. Tako, recimo, učenici koriste lokalno igralište i biblioteku, ali zauzvrat stanovnicima ovog kvarta je dozvoljeno da koriste sve što im treba iz ove škole. Ovo je novi vid saradnje obrazovnih institucija i lokalnih zajednica.

Univerzitet Nanjang, Singapur

7

 

Riječ je o tehnološkom univerzitetu izuzetno zanimljivog dizajna, koji je potpuno neuobičajen kada je riječ o osnovnim arhitektonskim standardima. Riječ je o okruženju koje je savremeno kako po izgledu, tako i po načinu učenja. Ovdje su arhitekte dale akcenat na zajedničko učenje, što je jedna od najbitnijih karakteristika ove škole.

Vrtić Hakusu u Čibi, Japan

8

Jedna od najbitnijih stvari kada je riječ o izradi projektnog plana neke građevine jeste njegova namjena, ali i količina vremena koje će djeca ili učenici provesti u tim prostorijama. Ovo je najbolje prikazano na primjeru vrtića Hakusu, koji se nalazi u Japanu, a gdje mali Japanci po cijeli dan uživaju u predivnom okruženju koje im nudi njihov vrtić.

Koledž i univerzitet u Arizoni

9

U Arizoni se nalaze Gejtvej koledž u Feniksu u Arizoni i jedan univerzitet, takođe u Arizoni, koji su se po svom modernom zdanju i zanimljivom dizajnu s pravom našli na ovoj listi.

Izvor i foto: nezavisne.com