PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

KANADA: Dvanaestogodišnjak upisao studije fizike na Univerzitetu Voterlo

Foto : thepresidentpostindonesia.com

Foto : thepresidentpostindonesia.com

Sendikijavan Diki Surjatmađa primljen je na Univerzitet Voterlo u Ontariju uz stipendiju. Studiraće fiziku.
Ovo izgleda kao sasvim obična vijest, ali kada dodate tome da ovaj Indonežanin ima 12 godina, dolazimo do nečeg posve izvanrednog. U sastav studija fizike ulaze matematika, ekonomija i hemija.
– Vrlo sam uzbuđen što ću sresti nove ljude i steći nove prijatelje – kaže za CBS News Surjatmađa koji će živjeti sa ocem u obližnjem stanu do kraja studija.
Sekretar Univerziteta Andre Žarden kaže da je Surjatmađa najmlađi polaznik u istoriji ovog fakulteta.
– Neobično jeste, ali ne i nešto što nije poznato. Nedavno sam pročitao da je 12-godišnjak upisao studije na prestižnom univerzitetu u Americi – objašnjava Žarden za CBS News.
Sam je naučio engleski za šest mjeseci prilikom boravka u Singapuru, čitajući novine na engleskom i gledajući engleske filmove sa titlom, posebno komedije.
Indonežanin je zadovoljan prijemom. I u domovini je ,,preskakao” godine u školovanju zbog naprednog znanja.
– Ljudi su tako divni i ljubazni. Mnogo mi se sviđa ovdje. Naravno, kulturna tranzicija i razlika u hrani su neminovne. Hrana će mi nedstajati, kao i vremenske prilike, jer ovdje je hladnije, dok je moja zemlja tropska – rekao je Surjatmađa.
Za Voterlo je predao zahtjev za upis zbog dobre reputacije ovog univerziteta.
– Želim da nastavim da istražujem i otkrivam nove stvari. Sanjam o tome da stvorim obnovljiviju i jeftiniju energiju – kaže ovaj nadareni Indonežanin.

B.R.