DRUŠTVO PREPORUKA

SPOJ OBRAZOVANJA I ZABAVE: Više od 60 studenata UCG ide na razmjenu

1_razmjenaViše od 60 studenata Univerziteta Crne Gore će u ovom semestru otići na studentsku razmjenu preko Erasmus+ programa i studirati na nekom od 38 fakulteta iz 15 partnerskih zemalja Evropske unije.

Kancelarija za međunarodnu saradnju Univerziteta danas je organizovala pripremni sastanak sa stipendistima ovog programa, a prorektor Maja Baćović čestitala je studentima na dobijanju stipendija i sticanju mogućnosti da, pored obrazovanja, upoznaju život u inostranstvu.

– S obzirom na to da je na mnogim univerzitetima na evropskom prostoru konkurencija prilično visoka mi smo jako ponosni na svaku stipendiju koju student Univerziteta Crne Gore dobije – istakla je ona.

Univerzitet je potpisao više od 40 ugovora sa partnerskim univerzitetima EU, od kojih je 38 aktivno, što znači da već postoji raumjena studenata u okviru njih.

3_studenti_na_razmjeni

Ana Dragutinović iz Centra za međunarodnu saradnju UCG najavila je da će od kraja septembra na sajtu Univerziteta biti objavljivani Erasmus+ konkursi za prijavljivanje studenata za mobilnost u ljetnjem semestru.

– Ovogodišnji broj studenata svjedoči o uspješnom uključivanju u program od samog početka realizacije. Potrebno je i da budete spremni na ulogu ambasadora svoje zemlje i Univerziteta Crne Gore jer ćete sigurno imati prilike da učestvujete u događajima i toj ulozi – poručila je Dragutinović.

Prema riječima koordinatora nacionalne Erasmus+ kancelarije Vanje Drljević, razmjena nije samo jedna godina života, već čitav život u jednoj godini.

– Nije suština samo u polaganju ispita, već i u sticanju životnog iskustva – smatra ona.

2_razmjena

Svoja iskustva podijelila je i Halina Palmer Pierstak sa Univerziteta Opola u Poljskoj koja je trenutno na akademskoj razmjeni u okviru Erasmus + programa u Kancelariji za međunarodnu saradnju.

– Kad god se studenti vrate sa razmjene, sa njima obavimo intervju i raspitujemo se da li su zadovoljni programima mobinosti. Naravno, nekad nailaze na manje poteškoće,u komunikaciji, tokom smještaja, tokom adaptacije, ali svi oni pitaju da li postoji mogućnost do opet odu na razmjenu – navela je ona.

Isidora Drašković, student njemačkog jezika sa Filološkog fakulteta, imala je priliku da bude na razmjeni u Beču i cijelo vrijeme govori jezikom koji studira.

– To je iskustvo na milion polja, ne samo što se tiče obrazovanja i novih poznanstava, već naučiš kako da se osamostališ, da se snalaziš sa finansijama. Posavjetovala bih sve studente da ih ne obeshrabruju ocjene ili prosjek, jer je u prijavi najbitnija motivacija, jer ako želja bude prepoznata sa druge strane dobiće zauzvrat mnogo više – poručila je ona.