DRUŠTVO PREPORUKA

MINISTARSTVO FINANSIJA: Naknade za majke neće biti smanjene

majka

majka

Naknade za majke sa troje i više djece neće biti smanjene i pored brojnih finansijskih problema koji su nastali njihovim uvođenjem, kazali su u Ministarstvu finansija Dnevnim novinama.

-Smanjenje naknade za majke sa troje djece predložio je bivši ministar finansija Žugić, u nacrtu sanacionog plana, koji je urađen za vrijeme nj egovog mandata u aprilu ove godine. Smatramo da nije dobar predlog koji je učinio bivši ministar. Umjesto smanjenja naknada za najugroženije kategorije, posebno na sjeveru Crne Gore, mnogo je važnije imati aktivnu politiku u naplati poreskog duga koji je narastao na iznos od preko 700 miliona eura- kazali su u resoru na čijem je čelu Raško Konjević.

Podsjećamo, Žugić je u cilju sanacije manjka u budžetu, pored smanjivanja naknade majkama sa troje i više djece, predložio i zamrzavanje sticanja tog prava, kao i usklađivanje sa bruto platama u javnom sektoru.

Prilikom posljednje isplate socijalnih davanja, uplaćeno je više od pet miliona eura za naknade za majke sa troje i više djece, dok je od januara, kada su isplate za ovu socijalnu pomoć počele, isplaćeno ukupno 32.447.711,72 eura.

Žene koje imaju troje ili više djece i 25 godina radnog staža primaju 336 eura, kao i one koje imaju četvoro ili više djece i 15 godina radnog staža. Majke koje su bile 15 godina na Zavodu za zapošljavanje primaju 192 eura.

Izvor: Dnevne novine/cdm.me