DRUŠTVO PREPORUKA

MEĐUNARODNI DAN PISMENOSTI: Evo gdje je Crna Gora na listi

Foto: UNESCO

Foto: UNESCO

Danas se u svijetu obilježava 50 godina od uspostavljanja UNESCO-vog Međunarodnog dana pismenosti. Cilj je da se do 2030. godine obezbijedi inkluzivno, kvalitetno obrazovanje jednako za sve i da se radi na daljoj promociji doživotnog učenja. Zbog toga je i danas pokrenuto Globalno udruženje za pismenost koje će mobilisati investitore, promovisati inovativne inicijative sa fokusom na jednakost među polovima, dobijanje novih informacija i razvoj komunikacionih tehnologija.
– Pedeset godina Međunarodnim danom pismenosti slavimo pismenost kao snagu svakog muškaraca, žene i društva u cjelini. Vidjeli smo veliki napredak. Međutim, to nije dovoljno. Danas imamo 758 miliona odraslih, od kojih je dvije trećine žena, koji ne znaju da čitaju niti da napišu prostu rečenicu. Oni su podložni lošem zdravlju, eksploataciji i zloupotrebi ljudskih prava, nezaposleni su ili nedovoljno plaćeni. Kako ne umiju da čitaju i pišu, njihov puni potencijal ne dolazi do izražaja, pa su cijele zajednice zatvorene u začarani krug siromaštva koji je osnov za nasilje – piše u saopštenju generalne direktorke UNESCO-a Irine Bokove.
Ona dodaje da je pismenost osnov za uspjeh, poštovanje ljudskih prava, dostojanstvo, istrebljenje siromaštva, jednakost polova i uključivanje u društvo.
U izvještaju UNESCO-a o pismenosti u svijetu, Crna Gora nalazi se na 56. mjestu po pismenosti cjelokupnog stanovništva od ukupno 160 zemalja. Uzbekistan je na prvom, a Niger na posljednjem mjestu. Slovenija je 15, Hrvatska 30, BiH 37, Albanija 64, Makedonija 77, a Srbija 80.
Što se tiče procenta pismenosti omladine, od 15 do 24 godine, tu je situacija ista.
Stvari se znatno mijenjaju kod pismenosti odraslih, od 15 do 65 godina. Crna Gora je na 33. poziciji. Sjeverna Koreja je na prvom mjestu, a Niger na posljednjem, 162. Slovenija je na 16, Hrvatska na 24, Bosna i Hercegovina na 34, Srbija na 42, Makedonija na 44, a Albanija na 47.
Pismenost kod osoba starijih od 65 godina ista je u Sjevernoj Koreji koja se i tu može pohvaliti najpismenijim dijelom stanovništva, dok je Niger opet na posljednjem, 155. mjestu. Crna Gora je 33, Slovenija šesta, Hrvatska 22, Srbija 37, Makedonija 38, BiH 40, Albanija 49.
Disperitet među polovima je veliki. U prvom na listi Lesotu je 1,27, a u posljednjem Nigeru o,47. Crna Gora je 108. od 160 zemalja, a pored njenog imena stoji brojka 1. Albanija je 58, Slovenija 60, Hrvatska 75, BiH 87, Srbija 103, a Makedonija je 106.
B.R.