ART SLAJDER

ČLAN HORA ,,VIVA VOX” VLADIMIR LALIĆ: U četvrtak u Herceg Novom otvara samostalnu izložbu crteža

Vladimir_Lalic-2507709f01Vladimir Lalić svestrani je umjetnik. Slika, komponuje, pjeva u horu ,,Viva Vox” i autorskom bendu ,,Organised Chaos”.
Crnogorska publika upravo ga poznaje kao člana hora ,,Viva Vox”, a u četvrtak u Herceg Novom imaće priliku da ga upozna u drugom svijetlu. Tada će, u 20 sati, povodom nagrade na Hercegnovskom zimskom salonu, otvoriti samostalnu izložbu crteža u galeriji ,,Josip Bepo Benković”.
Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti Univerziteta u Beogradu 2008. godine na odsjeku grafika i grafika knjige u klasi Milice Vučković. Iste godine upisuje specijalizaciju na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu na odsjeku grafika. Od 2008. do 2012. radio je kao stručno lice-demonstrator na FPU na odsjeku grafike. Član je ULUS-a od 2009. godine.
– Ono što nastojim da postignem mojim crtežima je da ogolim figuru, čovjeka. Da skinem sa njega sve što je suvišno dok ne ostane ništa osim gole istine. Želim da proniknem u suštinu bića, prolazeći i kopajući po svim pokrivnim slojevima kao što su koža, mišić, nervi i kost. U tom traženju pronalazim arhetipske simbole kolektivno i pojedinačno svjesnog koje transfigurišem u personalnu mitologiju – kaže Lalić na početku našeg razgovora.
Crteži koji će biti izloženi u Herceg Novom rađeni su tehnikom ugljen na papiru, poneki u kombinaciji sa tušem i pastelom.
01-d8e50ebb34
– Biće izloženo 22 rada nastala u periodu od 2013. do 2016. godine. Njih povezuje slična tematika – ogoljene figure, portreti čovjeka i prikazuju moj crtački razvojni put. Rađeni su u Beogradu i Parizu. Izložba nosi jednostavan naziv, ,,Crteži 2013-2016”. Premijerno će biti izloženi najrecentniji radovi. Drago mi je da zajedno sa mladom koleginicom Marijom Šević, takođe dobitnicom nagrade, izlažem u ovom velikom izlagačkom prostoru – ističe Lalić.
Nagrada za crtež mu znači, ,,daje određenu svjetlost na moj rad u ovim pomalo mračnim vremenima jednog umjetnika koji se bavi crtežom, osnovom svih likovnih djelatnosti”, dodaje.
Prije pet godina istoričarka umjetnosti Vera Horvat povodom izložbe grafika i crteža rekla je za Lalićev rad: ,,Njega čine apstrahovani pejzaž, sveden na krajnje jednostavne, do neprepoznatljivosti sumirane površi, prostor protkan ili posut fragmentima oblika, ožiljcima, dekodiranim simbolima, runama – koje, kao i drugi (smišljeno) nečitljivi, designirani znaci, govore manje o prošlosti civilizacija, a više o ličnoj prošlosti autora koja se kao eho provlači kroz sve njegove radove…“
– Rad se mijenja, mijenja se tehnika ali rukopis nastojim da ostaje isti, prepoznatljiv i najličniji način komunikacije sa samim sobom i svijetom oko sebe. Uvijek je moj rad, kao i sada, bio introspektivan, neka vrsta lične ispovijesti, javnog dnevnika – objašnjava naš sagovornik.
03-3d5eb85979Lalić je kao dobitnik tromjesečnog rezidencionalnog boravka u Cité internationale des arts posjetio Pariz.
– Pariz je ogroman grad u metafizičkom smislu, pored toga što je zanimljiv turistički, ali taj segment mene tokom rezidencionalnog boravka nije interesovao. Meni je bilo bitno da sam blizu mojih idola slikara i da sam direktno mogao od njih i da učim – prenosi utiske iz Pariza naš sagovornik.
Tamo se, kaže nam, osjeća konstantna vibrantnost umjetničke scene, koja je dodatno podstakla da njegov boravak bude još plodonosniji.
– Za tri mjeseca sam uradio seriju velikih crteža, koje sam na kraju rezidencije i izložio u kulturnom centru Srbije. To je bila moja treća samostalna izložba u tom gradu. Ovog oktobra se ponovo vraćam u Pariz, ovaj put na mjesec dana. Ima nešto što me stalno vraća tom gradu – ističe Lalić.
02-eda235b668Djelovi Lalićevih kolekcije bili su izloženi u Nacionalnom muzeju i Modernoj galeriji u Smederevu i Galeriji ,,Haos” u Beogradu, kao i u privatnim kolekcijama u Beogradu, Bejrutu i Parizu.
– Često vidim svoje radove kao nekakvu moju zaostavštinu, kao na djecu. I onda mi je drago kada se otcijepe od mene i ateljea, i kada nađu svoje mjesto u svijetu. Ali nije uvijek lako odvajati se od njih – iskren je naš sagovornik.

Na sceni, kao član hora ,,Viva Vox” prava bura je i svako njegovo izvođenje propraćeno je gromkim aplauzom i ovacijama. Kakav je onda u privatnom životu?
– Radoholik sam, i u konstantnoj potrazi za novim kreativnim stimulansima. Pored hora, trenutno radim na snimanju drugog albuma autorskog benda ,,Organised Chaos” u kome pjevam i komponujem. Spremam novu izložbu, ovog puta, akvarela u Beogradu u novembru. Ali taj neki dualitet, javno ,,burno” izvođenje i ,,miran” rad u ateljeu na crtežima, je nešto što drži moju bit u ravnoteži – zaključuje Lalić naš razgovor.

B. R.
Foto:
 vladimirlalic.com

kud duga