ART PREPORUKA

BIJELO POLJE: Goranović otvara Ratkovećeve večeri poezije, gost Rade Šerbedžija

 

ratkov_0

Pavle Goranović, ministar kulture sjutra u 20 sati, otvoriće 46. izdanje Ratkovićevih večeri poezije u velikoj sali Centra za kulturu u Bijelom Polju.

Austrija je zemlja gost ovogodišnjih pjesničkih večeri, na kojima ce nastupiti više od 40 pjesnika iz Evrope i regiona.  Specijalni gosti 46. Ratkovićevih večeri poezije u Bijelom Polju biće glumac Rade Šerbedžija i dobitnica Gonkurove nagrade Jakuta Alikavazović.

Tradicionalno, biće uručena i nagrada “Risto Ratković”, za koju ove godine konkuriše 38 knjiga, dok je na konkurs Ratkovićevih večeri poezije za pjesnike do 27 godina prijavljeno 17 rukopisa. Odluka stručnog žirija saopštena je 1. septembra na konferenciji za novinare, u kući Rista Ratkovića u Bijelom Polju. Nagradu će ove godine podijeliti Lana Derkač iz Zagreba, za knjigu pjesama „Posvajanje neba“ u izdanju Hrvatskog društva pisaca i Tatjana Bijelić iz Banja Luke za knjigu „Karta više za pikarski trans“ u izdanju Književne zaklade „Fra Grgo Martić“ – Kreševo.

46. Ratkovićeve večeri poezije trajaće do 5. septembra i tokom tri dana Festivala biće realizovano 25 programa posvećenih pjesnicima i njihovom stvaralaštvu.

Ratkovićeve večeri poezije, festival od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Opštine Bijelo Polje.

kud duga