ART SLAJDER

DRAGI JELIĆ ,,YU GRUPA”: Najuzbudljivije putovanje je bilo motorom do Kotora i nazad

DSC_0101,,YU grupa” slavi 45 godina postojanja i pjesama koje se slušaju i dan-danas. Publika ,,Lake fest”-a dočekala je Dragog, Žiku i Petra Jelića i bubnjara Igora Maleševića  uz ovacije i horsko pjevanje.
Dragi i Žika Jelić pasionirani su motoristi, pa smo nakon nastupa sa Dragim Jelićem razgovarali i o tome.
 Kakvi su utisci sa ,,Lake fest”-a? Da li ste posjetili njihov moto kamp ovdje na Krupcu?
– Nismo posjetili moto kamp pošto smo kasno došli i to jedina zamjerka. Bila nam je namjera da juče krenemo i da prespavamo negdje na Zlataru da bi ovdje u toku prijepodneva stigli i bili u kampu, družili se sa vama. Neke stvari su iskrsle pa smo morali da prenoćimo i putovali smo deset sati, što je poprilično deprimirajuće, ali, kad izađete na scenu i ovako je divna publika, sve se zaboravi.
Ima li ljepšeg zvuka od motora?
– Ima, siguran sam. Tu buku koju motor proizvodi i taj čudan rad, pošto Žika i ja vozimo ,,harlije”, zaista jeste specifičan i ne postoji nijedan motor koji tako radi, koji je blizak traktoru, a ustvari kao da jašem najboljeg konja na svijetu.
DSC_0116Najuzbudljivije putovanje na kojem ste bili?
– Mi smo putovali po raznim djelovima Evrope i svijeta, bili smo na Floridi i  na najvećem skupu u Dejtoni, gdje dođe po 300, 400 hiljada motorista, to je nešto nevjerovatno. Cijelo putovanje po Floridi je nezaboravno. To je nešto što ću pamtiti cijelog života. Ako pitate šta je najuzbudljivije, to je onda Ibarska magistrala, putovanje motorom do Kotora i nazad.
Kako je bilo raditi u ,,YU grupi” u Jugoslaviji, a kako sada?
– Nema tu neke velike razlike kad smo mi u pitanju. Ako pričamo o onoj zemlji koja je bila, to se ponoviti neće, bar dok sam ja živ. Nama se tržište smanjilo, kao i ostalim bendovima iz drugih država sada. Međutim, ovakvi festivali kao što je ovaj u Nikšiću i još par njih po državama koje sada postoje, mi se družimo, naša prijateljstva nisu prekidana. To nas održava. Mi nemamo nikakvih problema ni da li se zovemo Srbija, Crna Gora i ne znam već koja druga država. Narod je narod i nama je predivno.
Razgovor i foto: Bojana Radonjić

kud duga