ART PREPORUKA

U SKLOPU ,,DANA UMJETNIKA BUDVE”: Večeras koncert dua Dušice Kordić i Nikole Vučkovića

Foto: Dan

Foto: Dan

Danas se nastavlja muzički dio programa manifestacije ,,Dani umjetnika Budve”, koncertom dua Dušice Kordić i Nikole Vučkovića – ,,SOUL(o)S”, pod nazivom ,,Između klasike i džeza”.

Dušica Kordić je rođena 1981. u Kotoru. Violinu svira od svoje devete godine.
Osnovno muzičko obrazovanje započinje u Kotoru u klasi prof. Ljudmile Petrove, a završava u školi ,,Andre Navara” u Podgorici.
Srednje muzičko obrazovanje nastavlja u ŠOSMO ,,S.S.Mokranjac ” u Beogradu, u klasi renomiranog prof. Dejana Mihailovića u čijoj klasi i diplomira na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu (2006.).
2004. pohađa Master class u Norveškoj u Oslu kod Heninga Kregeruda, norveškog violiniste i pedagoga.
Kao violinista, stipendista je Berkli koledža 2009. (Berklee college of music) u Bostonu i Ruzvelt univerziteta (Roosevelt university) 2003. u Čikagu (USA) gdje ujedno i usavršava američki step (tap dance) . Od 2008. radi kao instruktor stepa u beogradskoj školi plesa. Iste godine je, kao step plesač, predstavnica za ,,Pjesmu Evrovizije’’ gdje predstavlja Makedoniju u reklamnom džinglu za taj muzički festival.
Apsolvent je na jazz odsjeku (vokal) u Beogradu u klasi prof. Vladane Marković. Sarađuje sa istaknutim umjetnicima kao što su pijanistkinja Irina Čukovskaja i violinista Hening Kregerud, dok se kao step plesač usavršava kod Nicka Miskoru i Olega Janovski.
Član je dua pod nazivom ,,Duo Montenegro’’ sa gitaristom Draženom Jokovićem. Od 2013. izdaju svoj prvi CD za njemačko držište, gdje su i do danas učesnici renomiranog muzičkog festivala ,,BACH ADVENT’’ u njemačkom gradu Arnstadt.
Od 2015. stalni je član dua ,,2 soul(o)s’’ sa renomiranim crnogorskim pijanistom Nikolom Vučkovićem.
Ostvaruje trajne video i audio zapise za radio i televiziju; Crne Gore, SAD, Njemačke i Norveške.

Nikola Vučković (1981.), nakon završene niže muzičke škole u Budvi u klasi prof. Gabriele Aksamit, upisuje Srednju Muzičku Školu u Subotici u klasi prof. Matije Molcera. Školovanje nastavlja na Muzičkoj Akademiji u Novari (Italija) u klasi prof. Mariana Mike gdje 2oo2. g. diplomira uz počasti. Paralelno studira i na Muzičkoj Akademiji na Cetinju u klasi prof. Borisa Karaljevića u čijoj klasi i diplomira 2oo4. god.
Magistrirao je u klasi prof. Vladimira Bočkarjova.
Usavršava se u zemlji i inostranstvu kod poznatih pedagoga kao što su: Dmitri Baškirov, Šandor Falvai, Noel Flores, Vladimir Ovčinjikov, Kemal Gekić, Aleksandar Serdar i drugih.
Pored zapaženih nastupa na saveznim i međunarodnim takmičenjima nastupao je i na preko 15o koncerata kao solista i kamerni muzičar u Crnoj Gori, Srbiji, Italiji, Austriji, Francuskoj, Mađarskoj, BiH…
Od značajnijih nastupa u Crnoj Gori treba izdvojiti: recitale u CNP-u i Kraljevskom Pozorištu ,,Zetski Dom”, na HercegFest-u, ,,Grad Teatar”, ,,Barskom Ljetopisu”, a jedan od najzapaženijih je koncert u CNP-u koji ostvaruje sa Crnogorskim Simfonijskim Orkestrom pod dirigrentskom palicom Radovana Papovića, a koji ujedno predstavlja i njegov orkestarski debi.
U inostranstvu se izdvajaju: otvaranje festivala ,,Verbania Musica” (Italija) -povodom 15o god. F. Šopena, svečanosti grada Martelaga (Venecija-Italija), koncert u Milanu – Italija za najviše zvaničnike ,,Forza Italia”, recital u Napulju (Italija), nastup u Sali ,,Bosendorfer” -Beč i ,,Royal Casino” –Baden (Austrija), Dom Armije BiH (Sarajevo), sali ,,Olivier Messian” (Pariz) i drugima.
Do sad je zabilježio niz zapaženih nastupa koje su snimile i emitovale Tv stanice: RTS, RTCG, RTV Novi Sad, RTV Budva, Rai Uno (Italija), kao i radio stanica klasične muzike ,,Bela Bartok” (Mađarska).
Od 2015. stalni je član dua ,,2 soul(o)s” sa istaknutom crnogorskom violinistkinjom Dušicom Kordić, a od 2016. je i zvanični pijanista (klavirski saradnik) za pobjednike takmičenja ,,GRAND PRIZE VIRTUOSO” i ,,GOLDEN AWARDS NEW YORK”. Trenutno je aktivan kao direktor muzičke škole u Budvi.