MAGAZIN SLAJDER

MARKO I GLORIA GALIĆ IZ MOSTARA UZGAJAJU SMILJE: Eterično ulje i prirodna kozmetika traženi u EU i u Americi

Gloria18

Mladi preduzetnici iz Mostara, Marko i Gloria Galić, bave se proizvodnjom eteričnog ulja od smilja i prirodne, ručno rađene kozmetike. Ideja  je, kako kažu, ponikla zbog velike potražnje za ovim uljanim derivatom koji je jedan od najtraženijih u farmaceutskoj industriji.  Eterično ulje od smilja, čiji litar doseže cijenu i do 1.800 eura, izvoze u Evropsku uniju i Ameriku.

-Najviše smo se odlučili za smilje, jer njegov krajnji proizvod, ulje, ima siguran plasman na inostrano tržište. Sa ovom kulturom, za razliku od vinove loze ili krompira, imamo sigurnu proizvodnju jer smilju ne škode nagle promjene vremenskih uslova, a njega je svedena na minimum što olakšava rad na plantažama-kaže za MNE magazin Marko Galić.

Ovaj čudnovati cvijet jedino uspijeva na krševitim obroncima Hercegovine, Crne Gore i Dalmacije. Čak su i Kinezi pokušali genetsku modifikaciju biljke, ali u tome nijesu uspjeli, te se ovaj pojas smatra zlatnom žilom uzgoja smilja. Galići najveći dio ulja izvoze u Ameriku, Njemačku i Francusku, a namijenjeno je upravo za proizvodnju visoko vrijedne kozmetike i za potrebe farmaceutike.

Njihova plantaža smilja predstavljala je osnovu za nastanak i razvoj brenda ,,Prirodna kozmetika Gloria”. Ova mala manufaktura bazirana je na 100 odsto  prirodnim sirovinama i ručno rađenim proizvodima.

-Nakon završene škole fitoaromaterapije u Zagrebu shvatila sam koliko štete komercijalna kozmetika nanosi koži, te sam odlučila da izrađujem prirodnu kozmetiku i omogućim da bude dostupna svakoj ženi. Ideja je bazirana na domaćoj proizvodnji ulja od smilja koje je osnova većine naših proizvoda- kaže Gloria Galić, vlasnica brenda.

Gloria7Prve proizvode napravila je u svom domu i bili su namijenjeni ukućanima.

-Oduševila me je ideja kada sa shvatila da sve proizvode od njege tijela do sredstava za čišćenje  mogu sama da napravim. To me je ponukalo  da napravim prvu kremu i sapun. Ubrzo sam počela da pravim i šampone, mlijeka za tijelo, kupke. Reakcije porodice i prijatelja bile su odlične i tako je sve krenulo -prisjeća se Gloria.

Za razliku od komercijalne, kako je pojasnila, prirodna kozmetika ne sadrži hemijske sastojke zbog čega je njena upotreba u potpunosti bezbjedna.

-U našim proizvodima nema parabena ( naftni derivat) , aluminijuma, vještačkih  boja, konzervansa i mirisa na čemu se inače bazira proizvodnja skupih brendiranih proizvoda za njegu tijela. Takođe, zbog prirodnih sastojaka naša kozmetika ne dovodi do zasićenja niti zavisnosti, što je slučaj sa komercijalnom kozmetikom-pojasnila je Galić.

Jer, sve što nanesemo na kožu, dodaje Gloria,  prodire u organizam za par minuta, pa ono čime je  tretiramo postaje jednako važno kao i ono što jedemo.

-U proizvodnji koristimo hladno cijeđena ulja, koja nabavljamo iz Hrvatske i Francuske, zatim eterična ulja, maslace, prirodni pčelinji vosak, mirisne vodice aromatičnog bilja, prirodne gline, so Mrtvog mora. Nabavka sirovina je dosta skupa i zahtjevna jer biramo visokokvalitetne sastojke koje teško nalazimo  na tržištu bivše Jugoslavije pa smo primorani da uvozimo iz inostranstva-kazala je ona.

This slideshow requires JavaScript.

Preparati prirodne kozmetike, koji se izrađuju prema jedinstvanim recepturama, pokazali su se  jako uspješnim u liječenju nekih od najčešćih problema kože.

-Kada sam se upustila u sve ovo cilj mi je bio da pomognem ljudima da na prirodan način  otklone probleme na koži, jer sam i sama tragala za takvim proizvodima. Posebno mi je drago kada vidim rezultate,  a i sreću onih koji se riješe npr. dermatitisa, akni,  celulita, ili strija. Svaki proizvod se može prilagoditi korisniku po njegovim željama i potrebama – ističe ona.

Poslije uspjeha u BiH, ovo dvoje mladih preduzetnika spremaju se da osvoje i tržišta Crne Gore, Hrvatske i Srbije, kao i Evropske unije.

-Pred nama je dosta rada, ali smo sigurni da ćemo radom, trudom  i kvalitetnom ponudom ostvariti svoje zamisli-kaže Gloria.

Marko i Gloria svojim primjerom, kao su zaključili, žele da pokažu mladim ljudima da se sa dobrom idejom i organizacijom može doći do posla.

-Preduzetništvo oduzima dosta vremena, energije i novca, ali ipak  najveća čar na kraju dana je kada uživate u plodovima sopstvenog rada- saglasni su Galići.

Mn. M.

Foto: Nađa Berberović