DRUŠTVO PREPORUKA

U KODRI SPREMNI: Liječiće besplatno čim potpišu ugovor sa Fondom

Kodra Foto Luka Zekovic

Klinika Kodra (Foto: Luka Zeković)

Ugovor između Fonda za zdravstveno osiguranje i privatne klinike Kodra, na osnovu kojeg će građani moći da biraju da li će se besplatno liječiti u toj zdravstvenoj ustanovi ili Kliničkom centru (KC), biće potpisan tokom naredne sedmice.

Direktorica Kodre Dragica Perović-Ivanović kazala je da je ta privatna klinika spremna za dolazak pacijenata i da se čeka pravna formalnost sljedeće sedmice, kako bi izabrani doktori bili upoznati sa procedurama, pišu Vijesti.

Odluka o mreži zdravstvenih ustanova, koja će važiti narednih pet godina, stupila je na snagu 24. juna.

Prema tom dokumentu, osiguranici iz Podgorice, Kolašina i Danilovgrada, koji imaju uput za bilo koji specijalistički pregled, mogu da biraju da li će se liječiti u KC ili Kodri.

Usluge u Kodri će moći o trošku Fonda da dobiju i pacijenti iz ostalih crnogorskih opština, koji imaju uput za tercijalni nivo zdravstvene zaštite (KC).

Ministar zdravlja Budimir Šegrt ranije je saopštio da će Kodra o trošku obaveznog zdravstvenog osiguranja pružati građanima usluge iz oblasti opšte, vaskularne i grudne hirurgije, urologije, oftalmologije, hiperbarične oksigene terapije, ortopedije.

– Iz oblasti hitne medicinske pomoći Kodra će pružati usluge iz opšte hirurgije, ali bez traumatologije – kazao je on.

Šegrt je  istakao da je Kodra uvrštena u mrežu zdravstvenih ustanova “jer se za određeni broj usluga u bolnicama i KC ne možemo pohvaliti blagovremenošću pružanja usluga zbog nedostatka kadra, prostora ili postojanja tehnoloških grla”.

Perović-Ivanović ranije je kazala da će pregledi i operacije u Kodri koštati državu koliko  u KC i ostalim bolnicama.

– Te cijene niže su od onih koje Kodra naplaćuje pacijentima koji se sami finansiraju, ali će povećan broj njih omogućiti da se to ne odrazi negativno na poslovanje – kazala je Perović-Ivanović.

Izvor: Vijesti