MAGAZIN PREPORUKA

PODGORICA: Edukacija iz transakcione analize na jesen, u toku prijava polaznika

 

mozak (1)

Grupa TA -101 u Podgorici, u organizaciji TA Centra je u procesu formiranja i otvorena za sve koji žele da se upoznaju sa teorijom transakcione analize, nauče da sagledavaju sebe i druge kroz ,,naočare ” ovog psihoterapijskog pravca i dalje se specijalizuju za različita područja primjene: psihoterapiju, psihosocijalno savjetovanje (koučing, razne vrste savjetovanja), podučavanje (nastava, pedagogija, andragogija, treninzi, …). Zainteresovani se mogu prijaviti putem  maila:  [email protected] i na [email protected] koordinatorki TA Centra Tatjani Majer.Potrebni podaci su: ime i prezime, e-mail adresa na koju želite da dobijate poštu, broj mobilnog telefona za kontakt, kratak CV (desetak rečenica), i u nekoliko rečenica opišete sta očekujete od ovog treninga.

Nosioci programa su zvanični edukatori TA Centra sa internacionalnim licencama: dr Aleksandra Bubera, Maja Stoparić, dr sci. Danijela Budiša, dr sci. Natasa Cvejić Starčević, mast. Dragana Jovanović Boka, mr Sonja Radojković i dr Zoran Milivojević. Početak edukacije se je planiran za jesen (oktobar/novembar) tekuće godine po formiranju grupe.

Podsjećanja radi, transakciona analiza ili, skraćeno (TA) je teorija ličnosti i teorija komunikacije koju je krajem pedesetih godina ustanovio američki psihijatar Erik Bern (Eric Berne). Kao sistematska psihoterapija, TA se koristi u individualnom, grupnom i porodičnom tretmanu. Psihološke i komunikacijske tehnike koje su nastale u okviru TA psihoterapije prihvaćene su i u drugim oblastima u kojima postoji intenzivan rad sa ljudima, tako da nakon obogaćenja ovih tehnika danas u TA postoje četiri specijalizacije za različita područja primjene (i četiri vrste diploma). Ta područja su:

– psihoterapija,

– psihosocijalno savetovanje (koučing, razne vrste savetovanja),

– podučavanje (nastava, pedagogija, andragogija, treninzi, …)

– korporacije.

Psihoterapijska primjena transakcione analize podrazumijeva rad sa ljudima čije su smetnje definisane kao mentalni poremećaji i koje su obuhvaćene savremenom psihijatrijskom klasifikacijom bolesti (MKB-10). Ranije je ova oblast bila rezervisana za ljekare i psihologe, a danas se smatra da je psihoterapija posebna profesija. To znači da su vrata psihoterapije otvorena mnogima koji su završili i druge fakultete, a koji ispune potrebne uslove za psihoterapeuta.

Trening TA 101 se održava po sistemu jedan dan vikendom, jednom mjesečno, tokom deset mjeseci. To znači da se jednodnevne radionice-predavanje održavaju vikendom, subotom ili nedeljom, jednom mjesečno.

Rad obuhvata teoriju, osnovne koncepte, prepoznavanje i klasifikaciju tuđeg ponašanja, osnovne komunikacione vještine, etičke standarde i, eventualno, lični rad. Po završetku se polaže test znanja. Po uspješno položenom ispitu dobijaju se nacionalni i međunarodni sertifikati o završenom treningu: Osnovni sertifikat iz transakcione analize i 101 Verification Form. Završetkom ovog treninga stiče se pravo na redovno članstvo međunarodnoj TA asocijaciji (ITAA).

Standardno trajanje bazičnog treninga je (do) deset mjeseci. Tokom ljetnjih meseci u periodu raspusta (jul i avgust) neće biti organizovana edukacija.

Mn.M.

 

2 Responses to PODGORICA: Edukacija iz transakcione analize na jesen, u toku prijava polaznika