PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

NOVI FENOMEN U EVROPI: U Švedskoj suficit muškaraca prvi put nakon 267 godina

20160705110706_377488Broj muškaraca u Švedskoj, zemlji poznatoj po jednakosti, premašio je broj žena prvi put od 1749, od kada se podaci prate.
Šveđanima nije sasvim jasno kako je došlo do tog iznenađujućeg suficita muškaraca koji je krajnje neuobičajen na Zapadu, gdje su žene, gledano kroz istoriju, većina u gotovo svakoj zemlji.
Među razlozima koji stoje iza suficita muškaraca u Švedskoj mogu da budu i rast očekivanog životnog vijeka i transformisanje demografije migracijama. Udio muškaraca u populaciji raste brže ili sporije i u drugim članicama Evropske unije u kojoj sada živi 12 miliona više žena nego muškaraca.
– To je novi fenomen u Evropi – kaže u vezi švedskog slučaja demograf sa Oksforda Frančesko Bilari (Francesco Billari) koji je predsjednik Evropskog udruženja za istraživanje populacije i dodaje da istraživači nisu tome dorasli. Odlučujući trenutak u Švedskoj bio je u martu 2015, kada su statistike pokazale da zemlja ima 277 više muškaraca nego žena. Od tada je razlika narasla na više od 12.000. S obzirom da joj je populacija mala, nepunih 10 miliona ljudi, ,,nije nerazumno” očekivati da će Švedska u budućnosti imati veliki suficit muškaraca, smatra stručnjak za populaciju u nacionalnoj statističkoj agenciji SCB Tomas Johanson (Johansson).
Iako se na svakih 100 djevojčica rodi 105 dječaka, broj žena u Evropi uvijek je premašivao broj muškaraca, s obzirom da one žive duže. Analiza nacionalnih i statistika EU o populaciji agencije AP ukazuje da će žene ostati većina u većini evropskih zemalja još decenijama. Ipak, broj muškaraca na 100 žena raste, sporo u EU kao cjelini, ali brzo u nekim zemljama u sjevernoj i centralnoj Evropi. Do suficita muškaraca u populaciji Norveška je stigla 2011, četiri godine prije Švedske, dok je u Danskoj i Švajcarskoj broj žena i muškaraca ujednačen. U Njemačkoj, koja je imala neprirodan deficit muškaraca poslije dva svjetska rata, broj muškaraca na 100 žena skočio je sa 87 u 1960. na 96 u 2015. Istovremeno je u Velikoj Britaniji došlo do rasta sa 93 na 97 i britanski statističari prognoziraju da će do 2050. muškarci biti u većini.
Istraživačima u međuvremenu nije sasvim jasno šta se dešava u društvu ,,pa populacija postaje mišićavija”.
Tomas Sobotka sa Bečkog instituta za demografiju kaže da bi u teoriji suficit muškaraca mogao da pojača pregovaračku moć žena omogućavajući im da budu izbirljivije kada traže partnera. Istovremeno bi one mogle da se suoče sa većom opasnošću od zlostavljanja od strane frustriranih muškaraca koji se trude da nađu životnog saputnika. Brzi preokret na suficit muškaraca u Švedskoj, koji stručnjaci prije samo deset godina nisu mogli da predvide, podstakao je debatu među nekim feministima o potencijalnim efektima po žene u zemlji koja je vodeća u svijetu po jednakosti. U statističkoj službi kažu da je demografski preokret u najvećoj mjeri rezultat činjenice da muškarci hvataju korak sa ženama kada je riječ o očekivanom životnom vijeku. Međutim, značajno je uticao i dolazak desetina hiljada dječaka tinejdžerske dobi bez staratelja iz Avganistana, Sirije i sjeverne Afrike.
Najveći suficit muškaraca u Švedskoj bilježi se u starosnoj grupi 15-19 godina, gdje je 108 dječaka na 100 djevojčica. Već ove godine bi odnos mogao da bude 115 prema 100 , nakon što se u statistikama pojavi prošlogodišnji rekordan broj tražilaca azila, uključujući više od 35.000 djece bez pratnje staratelja.
Direktorka programa za žene, mir i bezbjednost na teksaškom Univezitetu A&M Valeri Hadson smatra da bi novi podaci trebalo da zabrinu Šveđane pošto njena istraživanja povezuju debalans polova u Kini i Indiji sa većim nasiljem nad ženama i višim stopama kriminala.
– Ono što se dešava u Švedskoj jedna je od najdramatičnijih promjena u demografiji za kratko vrijeme koju sam ikada vidjela – kazala je Hadson i dodala da je ironija što zemlja koja se smatra svetionikom prava žena nije obratila dovoljnu pažnju na to pitanje.
Da li ljudi razmišljaju da to može da potkopa sve ono što su švedske žene uradile u posljednjih 150 godina?, zapitala se Hadson.
Drugi istraživači feminizma se ne slažu.
– Gluposti – kratko je prokomentarisala profesorica politike i međunarodnih odnosa na Univerzitetu Monaš u Australiji Džaki Tru.
Koliko je muškaraca u populaciji manje je važno nego koliko je društvo spremno za karakteristike ,,hiper-muškosti”, poput agresije ili hijerarhije, istakla je Tru.
Anik Viben sa Univerziteta u San Francisku kaže da je rodna ravnopravnost tako ,,duboko ugrađena” u švedsko društvo da se ta zemlja ne može porediti sa Kinom ili Indijom, gdje su abortusi zavisno od pola bebe doveli do neprirodnog suficita muškaraca.
– Mora se uzeti u obzir način na koji muškost djeluje u različitim društvima – istakla je Viben.
U samoj Švedskoj se mnogo ne priča o suficitu muškaraca u populaciji, vjerovatno zbog toga što se povezuje sa imigracijom koja je osjetljivo pitanje u toj nordijskoj zemlji.
Ministarka za ravnopravnost Asa Regner iz vladajućih socijaldemokrata odbila je zahtjev za intervjuu agencije AP.
Ni u glavnoj opozicionoj partiji – Umerenima, stranci desnog centra, nisu željeli da daju komentar.
U drugim članicama EU populacija je rodno izbalansirana ili su žene i dalje u većini u nekim zemljama, uključujući Italiju, Španiju i Grčku. Ipak, udio muškaraca u stanovništvu 28 članica EU lagano raste, sudeći prema podacima Evropske statističke službe. Evropska unija brojala je 2015. nešto više od 500 miliona stanovnika a žena je bilo za 12 miliona više nego muškaraca.
Očekuje se da se narednih decenija ta razlika smanji, ,,uglavnom zbog smanjenja jaza u očekivanom životnom vijeku”, rekla je portparolka Eurostata Baiba Grandovska.
Stručnjaci kažu da muškraci, posebno u zapadnoj Evropi, žive zdravije od svojih očeva, manje piju i puše i imaju koristi od boljeg liječenja srčanih oboljenja. Kako se navodi, u bogatim zemljama muškarci su iz rudnika i sa drugih opasnih zanimanja prešli na bezbjednije kancelarijske poslove. Evropska statistička služba predviđa da će razlika u broju muškaraca i žena 2080. godine opasti na manje od milion. Ipak, predviđanja treba uzeti sa zadrškom, što je pokazao primjer Švedske. Naime, 2003. švedska statistička služba prognozirala je da do suficita muškaraca neće doći do 2050. Tri godine nakon toga je pomjerila rok za deset godina.
Međutim, statističari jedva da su imali vremena da izmjene prognoze prije nego što je 2015. broj muškaraca nadmašio broj žena. Stručnjak SCB Lena Lundkvist smatra da bi rodna ravnoteža mogla brzo da se pojavi i na drugim mjestima.
– U nekim zemljama je stopa mortaliteta muškaraca još veoma visoka. Ako muškarci promijene ponašanje, stvari bi i u drugim zemljama mogle brzo da se promijene – kazala je Lundkvist.

Izvor: Nezavisne.com /RTS
Foto: AP