PREPORUKA ZDRAVLJE

PODGORICA: Predstavljen projekat ,,Mliječno je super”

 

Mlijecno-je-super_3

U Podgorici je danas predstavljen projekat generičke promocije mliječnih proizvoda pod nazivom ,,Mliječno je super”. Riječ je o trogodišnjem projektu koji se realizuje na području Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, čija okvirna vrijednost je 900 hiljada eura, a podržan je od Evropske unije i Republike Slovenije. O projektu su govorili predstavnici Udruženja mljekara Slovenije i autorka.

Mlijecno-je-super-Mlijeko i mliječni proizvodi važni su u ishrani svih generacija. Izvor su visokovrijednih bjelančevina i kalcijuma. Mlijeko je kombinacija i ostalih hranljivih materija, pa se preporučuje dvije do tri mliječne porcije dnevno (jedna porcija-čaša mlijeka ili jedan jogurt ili dvije do tri kašike mladog sira, dvije kriške sira ), naravno ako neko nije alergičan na ove namirnice-rekla je Barbara Rupnik iz Udruženja.

Barbara Piduljić, autorka projekta podsjetila je da se danas navike u ishrani mijenjaju i da se popularizuje određeni sistem života koji sa sobom nosi i neke negativnosti poput smanjenog unosa mlijeka i mliječnih proizvoda u organizam.

Mlijecno-je-super_4-Naša namjera je da se pobrinemo za to da mlijeko i mliječni proizvodi ostanu dio naše ishrane, naravno u količinama koje su potrebne organizmu. Ciljna grupa su djeca zbog razvoja, žene zbog dojenja te starije osobe zbog početka osteoporoze i, kao posebna grupa, sportisti. Naš cilj je da pokažemo javnosti da su mlijeko i mliječni proizvodi važan dio ishrane i da na tome treba insistirati-kazala je ona.

Alma Avodović,u ime agencije koja realizuje projekat, najavila je promociju u svim većim tržnim centrima u Podgorici i Budvi.

Mn.M.

Foto: B. Šekularac