ART PREPORUKA

NOVO IZDANJE: Vladan Paja Vučković objavio ,,Enformel”

VV PAJA ENFORMEL 1 4Osmi album gitariste Vladana Vučkovića Paje nosi naziv „Enformel“ po pravcu u umjetnosti koji je nastao nakon Drugog svjetskog rata kao reakcija brojnih umjetnika na besmisleno ljudsko stradanje u tom konfliktu.
Enformel označava umjetnost „bez forme“, umjetnost koja autoru daje najveću slobodu stvaranja. Djela nastaju spontano, iz improvizacije, bez obaveze poštovanja tradicionalnih umjetničkih kanona. Enformel je posebno mjesto zauzeo u slikarstvu, ali je zastupljen i u muzici – gdje ne priznaje stvaranje ,,promišljenih” kompozicija.
– Inspirisan enformelom, na ovom albumu prepustio sam se spontanosti, slučajnosti i trenutnim raspoloženjima u procesu stvaranja autorske muzike. Forma je u drugom planu, nepredvidiva i neobavezna.
Muzički oslonac pronašao sam u elektronskoj repetitivnoj muzici. Slobodu stvaranja suprotstavio sam svakoj vrsti društvenog konflikta i album nazvao ,,Enformel” – riječi su Vladana Vučkovića Paje.
Album je snimljen u Muzičkom ateljeu ,,Louis” početkom 2016. godine. Objavljen je u izdanju ,,Multimedia Music”. Objavljivanje je podržao SOKOJ.
Na albumu ,,ENFORMEL” nalazi se deset novih instrumentalnih kompozicija, koje je komponovao, aranžirao, programirao i odsvirao Vladan Vučković Paja. Producent i tonski snimatelj albuma je Perica Kaluđerović.
U numeri Enformel #4 saksofon je svirao Nikola Demonja.

kud duga