ART PREPORUKA

AMERIKA: Vlasnik Koltsa kupio Princovu gitaru za 137.500 dolara

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Slavna Princova žuta gitara, nazvana Yellow Cloud (žuti oblak) prodata je na aukciji na Beverli Hilsu za 137.500 dolara, objavila je aukcijska kuća Heritage Auctions.
Omiljenu gitaru muzičara koji je prije dva mjeseca preminuo od posljedica nenamjernog predoziranja u domu u Minesoti, kupio je Džim Irsaj, vlasnik američkog fudbalskog kluba Indianapolis kolts, piše BBC.
Irsaj je poznati kolekcionar muzičkih instrumenata i posjeduje predmete koji su nekada bili u vlasništvu Boba Dilana, Džona Lenona, Džerija Garsije i grupe ,,Grateful Dead”. U decembru prošle godine kupio je bubnjeve na kojima je svirao bubnjar ,,Beatles”-a Ringo Star za 2,1 milion dolara. Znalci kažu da je žuta gitara, izrađena od javorova drveta s prepoznatljivim oblikom roga na jednom kraju jedinstven instrument, poput Betovenovog klavira ili Koltrejnovog saksofona. Gitaru je izradila kompanija ,,Knut-Koupee Enterprises” iz Mineapolisa osamdesetih godina, a Princ je na njoj često svirao na koncertima koje je održavao do devedesetih godina.
Izvor: Fena/Nezavisne.com

kud duga