ART PREPORUKA

MINISTARSTVO KULTURE: Goranović posjetio Shtjefana Ivezaja u Tuzima

DSC_0936Pavle Goranović, ministar kulture, posjetio je Shtjefana Ivezaja, koji u u svojoj kući u Tuzima čuva veliki broj autentičnih muzejskih predmeta.
Obilasku je prisustvovao i Nikola Gegaj, poslanik u Skupštini Crne Gore.

Tokom posjete Shtjefan Ivezaj je ministru Goranoviću predstavio autentične nacionalne nošnje, oružje, posuđe, alate i oruđe, muzičke instrumente, poštanske markice, knjige, dokumenta i brojne druge eksponate. Kako je istakao, dugo se profesionalno bavio fotografijom, pa u njegovoj kući posebno mjesto zauzima i bogata kolekcija foto-aparata.

DSC_0953

Shtjefan Ivezaj je svoj dom, u kojem čuva različite predmete koje sakuplja već duži niz godina, pretvorio u jednu vrstu muzeja, ali i fototeku, biblioteku i filateliju, otvorene za posjetioce tokom cijele godine. Njegov dom je do sada posjetio veliki broj turista, ali i zvaničnika iz nekoliko različitih država, kazao gospodin Ivezaj.

DSC_0947

Ministar Goranović je nakon obilaska rekao: ,,Ovo je rijedak primjer, ne samo na našim prostorima, nego i šire da se na ovakav način jedan čovjek posveti istorijskom blagu i baštini svoga naroda i svoga kraja”.
DSC_0955
Naveo je i da je ovo posebna obaveza i za Ministarstvo kulture da ,,pomogne entuzijazam i posebne napore gospodina Ivezaja, koji sa svojom suprugom afirmiše tradiciju svoga naroda i na taj način doprinosi da ona bude prezentovana svijetu na pravi način”.

kud duga