PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

SAVJETI: Sami meljite kafu, ne prosipajte je kada se ohladi

coffee-5Ne možete da zamislite početak dana bez šoljice omiljenog crnog napitka? Ovi savjeti će vam sigurno biti od pomoći.

Samo vas nekoliko koraka dijeli od najukusnije kafe.

1. Sami meljite kafu

Svježe samljevena kafa ima jači i bolji ukus i sadrži više antioksidanasa i flavonoida od kupovne mljevene kafe. Pored toga, kafa u zrnu ima duži rok trajanja. Otvoreno pakovanje kafe u zrnu može da traje i dvije nedjelje, dok mljevena kafa zadržava svježinu samo sedam dana.

2. Ne čuvajte kafu u frižideru ili zamrzivaču

Vlaga je najveći neprijatelj kvalitetne kafe. I ne samo to, kafa može upiti i okolne mirise i tako pokvariti svoju autentičnu aromu. Najbolje je da kafu čuvate u zatvorenim posudama na hladnom i tamnom mjestu.

3. Kupujte manja pakovanja kafe

Kada se skladište na pravilan način, zrna kafe ne mogu zaista da se pokvare. Međutim, kako vrijeme prolazi, ona gube svoj ukus. Zato je bolje da kupujete manja pakovanja kako biste uvijek imali svježu i ukusnu kafu.

4. Ne zagrevajte samo kafu

Vjerovatno ste primijetili da u kafićima šolje stoje na aparatima za kafu. To je zbog toga što se kafa koja se služi u zagrijanim šoljama sporije hladi.

5. Dodajte svoj omiljeni začin

Ukus kafe možete obogatiti i omiljenim začinima, poput vanile ili cimeta. Jednostavno dodajte malo arome mljevenoj kafi i uživajte u zavodljivim aromama.

6. Napravite sami mlječnu pjenu

Nije vam potreban aparat za kafu da uživate u ukusnom napitku s mlječnom pjenom. Zagrijte u mikrotalasnoj rerni pola šolje mlijeka dok se ne pojave mjehurići (oko minut). Zatim mlijeko jako mutite i dobićete mlječnu pjenu na vrhu. Pjenu stavite u posudu, a vrelo mlijeko sipajte u akfu, pa pjenu stavite preko napitka.

7. Ne prosipajte kafu kada se ohladi

Možda je nećete podgrijati, ali kafa koja se ohladila me mora da se baca. Možete je sipati u posude za led, zamrznuti i kockicama obogatiti ledene napitke. Takođe, hladnu kafu možete dodati filovima za kolače ili čak marinadama.

Izvor: Super žena ,,Blic”