MAGAZIN PREPORUKA

DOBRA INVESTICIJA: Bil Gejts objasnio kako bi on živio sa dva dolara dnevno

Foto: AP

Foto: AP

Bil Gejts je najbogatiji čovjek na svijetu, sa čak 74,9 milijardi dolara, što je bogatstvo koje si teško možemo i predočiti. No, iako ima novca i više nego što može potrošiti, Gejts je pokušao da objasni kako bi živio u ekstremnom siromaštvu u kojem danas živi gotovo milijarda ljudi, tj. sa samo dva dolara na dan.

Kao jedan od vodećih svjetskih filantropa, proveo je dosta vremena radeći i pomažući siromašnima u Africi pa tako zna najbolji način kako živjeti u siromaštvu. Naravno, siromaštvo izgleda drugačije na različitim mjestima, a u tekstu koji je objavio na svom blogu, Gejts je ponudio neke ,,trikove” pomoću kojih se može (pre)živjeti sa samo dva dolara dnevno.

,,Ja bih uzgajao piliće”, poručio je Gejts, a zatim objasnio svoju odluku.
– Prije svega, o pilićima je lako i jeftino brinuti se, a mogu doprinijeti i održavanju zdravlja djece jer su neprocjenjiv izvor hrane. Jaja mogu pomoći u borbi protiv neuhranjenosti, a tu je i mogućnost da se prodaju pilići i jaja i zatim s tim novcem kupi hrana – kaže on.

Sudeći prema njemu, pilići su dobra investicija, a Gejts nam je ovdje pokušao dokazati da je jedan od najboljih preduzetnika na svijetu.

– Pretpostavimo da farmer počne s pet kokoši. Jedan od susjeda ima pijetla koji može pomoći oploditi kokoši kako bi imali više jaja. Nakon tri mjeseca, farmer može imati čak 40 pilića. I na kraju, prodajna cijena od pet dolara po piletu, što je tipično u zapadnoj Africi, može dovesti do zarade više od 1.000 dolara godišnje – objašnjava Gejts.

Izvor: Business Insider/zimo.dnevnik.hr