ART PREPORUKA

ZATVOREN ,,UNDERHILL FEST”: ,,Maslačak” za ostvarenja ,,Dom” i ,,Ispod sunca”

13418774_1010642409031834_5553949038703709699_nŽiri 7. UnderhillFesta u sastavu: Tamara Drakulić – rediteljka iz Srbije, Dušan Kasalica – reditelj iz Crne Gore i Igor Bezinović – reditelj iz Hrvatske odlučili su da nagrada Maslačak u međunarodnoj selekciji pripadne filmu ISPOD SUNCA reditelja Vitalia Manskia. Kako je obrazložio žiri – Maslačak u međunarodnoj selekciji dodjeljuju filmu koji je iskoristio politička ograničenja za stvaranje originalnog stilskog izraza temeljenog na inteligentno prepoznatom konceptu, pažljivo i precizno komponovanoj fotografiji i diskretnoj montaži.

Nagradu Maslačak u regionalnoj selekciji dobio je film DOM reditelja Metoda Peveca.

– Maslačak za najbolji regionalni dokumentarac na ovogodišnjem UnderhillFestu dodjeljujemo filmu koji vještim preplitanjem nekoliko narativnih linija na jednostavan način predstavlja položaj radnika i vrijednosti čovjeka u savremenom društvu. Jak dojam prolaznosti vremena ostvaren je posve konvencionalnim i nepretencioznim filmskim jezikom – navodi se u obrazloženju žirija.

Specijalno priznanje žirija u međunarodnoj selekciji dobio je film ZUD rediteljke Marte Minorovic. Kako je saopštio žiri – film je dobio posebno priznanje za lirski izraz postignut upečatljivim nadopunjavanjem slike i zvuka.

Specijalno priznanje žirija u regionalnoj selekciji dobila su dva filma – ABDUL I HAMZA reditelja Marka Grbe Singa i FLOTEL EVROPA reditelja Vladimira Todorovića.

– Posebno priznanje dodjeljujemo filmu ABDUL I HAMZA zbog hrabrog korišćenja originalne filmske forme u priči o dva putnika koji se slučajno srijeću na putu za koji ne znamo gdje i kako je počeo ni gdje će završiti. Posebno priznanje dodjeljujemo i filmu FLOTEL EVROPA koji vještim korišćenjem kućnog videa, kroz intimne, autobiografske moment I portret zajednice izbjeglica gradi autentičan prikaz psihoze rata. Film komunicira s emocijama gledaoca, a pritom ne prelazi granicu patetike – stoji u obrazloželju žirija.

Nagradu publike 7. UnderhillFesta dobio je film TRANSFORMERSI: MEGDAN POLJE PODGORICA reditelja Dušana Vulekovića.

Izvor: UnderHill Fest

Foto: Dalibor Ševaljević

 

kud duga